eur:
394.76
usd:
370.35
bux:
65134.6
2024. április 19. péntek Emma

Azonosították az amerikaiak lefejezését ábrázoló videókon szereplő dzsihadistát

Az amerikai hatóságok azonosították az Iszlám Állam (IÁ) nevű szélsőséges szervezet azon tagját, aki két amerikai újságíró lefejezését ábrázoló videofelvételeken szerepel, de nem fogják nyilvánosságra hozni a brit akcentussal beszélő férfi kilétét - közölte James Comey, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) igazgatója csütörtökön.

Comey azt sem árulta el, hogy az FBI feltételezése szerint a felvételeken szereplő férfi követte-e el a gyilkosságokat, amelyeket a videón egyébként nem mutatnak. Csupán annyit közölt újságírókkal, hogy azonosították az illetőt.

Az Iszlám Állam augusztus 19-én tett közzé videót James Foley amerikai haditudósító lefejezéséről a YouTube videomegosztó portálon. A sivatagban készült videón egy, fekete ruhát viselő álarcos férfi úgy tesz, mintha elvágná a térdelő újságíró torkát. A feltételezett hóhér angolul beszél, brit akcentussal, és közben késével hadonászik. A kivégzés előtt az újságíró szólal meg, vélhetően a fogva tartók által összeállított szöveget mond fel. Közli, hogy a gyilkosa valójában az Egyesült Államok, és szeretteit arra szólítja, hogy keljenek fel az amerikai kormány ellen. A 39 éves James Foley tavalyelőtt novemberben tűnt el Szíria északnyugati részén. Állítólag fegyveres támadók tuszkolták egy gépkocsiba, és azóta nem volt róla hír.

Két héttel később az IÁ egy másik amerikai újságíróról, a 31 éves Steven Sotloffról közölt videót. Sotloff narancssárga öltözékben, térden állva volt látható egy álarcos, késsel felfegyverzett, fekete ruhát viselő férfi oldalán, aki magát Foley gyilkosaként azonosította. Sotloffot 2013 augusztusában rabolták el Szíriában, a török határ közelében.

A videókon látszó, fekete maszkot viselő terrorista hírügynökségi források szerint valószínűleg Abdel-Madzsíd Abdel-Bári (Abdel-Majed Abdel Bary), a világsajtó által csak Dzsihadista (Jihadi) Johnként emlegetett brit-egyiptomi amatőr rapper, aki az IÁ-hoz való csatlakozása előtt Londonban élt.

Több más nyugati túszát is megölte az elmúlt hetekben a szélsőséges szervezet, amely Irakban és Szíriában jelentős területeket vont ellenőrzése alá és ott kikiáltotta a "kalifátust" Legutóbb szerdán egy, az IÁ-val szövetséges algériai csoport fejezett le egy francia férfit.

Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt.
VIDEÓ
Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Az iráni FARS hírügynökség szerint három robbanást lehetett hallani Iránban Iszfahán tartományban egy katonai bázison, ahol vadászgépek állomásoznak. Egy amerikai tisztviselő azt mondta, hogy Izrael mért csapást Iránra, a létesítmény nem nukleáris volt. Az iráni légvédelmet aktiválták. Napközben kétértelmű nyilatkozatok születtek azzal kapcsolatosan, valóban Izrael támadott-e, Teherán eddig nem vádolta ezzel meg a zsidó államot, a Hamász viszont igen. Közben Szíriát is támadás érte.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×