Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Azonosították az amerikaiak lefejezését ábrázoló videókon szereplő dzsihadistát

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az amerikai hatóságok azonosították az Iszlám Állam (IÁ) nevű szélsőséges szervezet azon tagját, aki két amerikai újságíró lefejezését ábrázoló videofelvételeken szerepel, de nem fogják nyilvánosságra hozni a brit akcentussal beszélő férfi kilétét - közölte James Comey, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) igazgatója csütörtökön.

Comey azt sem árulta el, hogy az FBI feltételezése szerint a felvételeken szereplő férfi követte-e el a gyilkosságokat, amelyeket a videón egyébként nem mutatnak. Csupán annyit közölt újságírókkal, hogy azonosították az illetőt.

Az Iszlám Állam augusztus 19-én tett közzé videót James Foley amerikai haditudósító lefejezéséről a YouTube videomegosztó portálon. A sivatagban készült videón egy, fekete ruhát viselő álarcos férfi úgy tesz, mintha elvágná a térdelő újságíró torkát. A feltételezett hóhér angolul beszél, brit akcentussal, és közben késével hadonászik. A kivégzés előtt az újságíró szólal meg, vélhetően a fogva tartók által összeállított szöveget mond fel. Közli, hogy a gyilkosa valójában az Egyesült Államok, és szeretteit arra szólítja, hogy keljenek fel az amerikai kormány ellen. A 39 éves James Foley tavalyelőtt novemberben tűnt el Szíria északnyugati részén. Állítólag fegyveres támadók tuszkolták egy gépkocsiba, és azóta nem volt róla hír.

Két héttel később az IÁ egy másik amerikai újságíróról, a 31 éves Steven Sotloffról közölt videót. Sotloff narancssárga öltözékben, térden állva volt látható egy álarcos, késsel felfegyverzett, fekete ruhát viselő férfi oldalán, aki magát Foley gyilkosaként azonosította. Sotloffot 2013 augusztusában rabolták el Szíriában, a török határ közelében.

A videókon látszó, fekete maszkot viselő terrorista hírügynökségi források szerint valószínűleg Abdel-Madzsíd Abdel-Bári (Abdel-Majed Abdel Bary), a világsajtó által csak Dzsihadista (Jihadi) Johnként emlegetett brit-egyiptomi amatőr rapper, aki az IÁ-hoz való csatlakozása előtt Londonban élt.

Több más nyugati túszát is megölte az elmúlt hetekben a szélsőséges szervezet, amely Irakban és Szíriában jelentős területeket vont ellenőrzése alá és ott kikiáltotta a "kalifátust" Legutóbb szerdán egy, az IÁ-val szövetséges algériai csoport fejezett le egy francia férfit.