eur:
394.25
usd:
370.79
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma

Az arab államok IÁ elleni fellépését sürgette a G7

Az Iszlám Állam (IÁ) szélsőséges iszlamista szervezet elleni nemzetközi fellépésben való jelentősebb részvételre kérték az arab országokat a világ hét fejlett hatalmát tömörítő G7-csoport külügyminiszterei csütörtöki New York-i találkozójukon, amelyen egyúttal az ukrán válság tartós rendezését sürgették és a nyugat-afrikai Ebola-járvány politikai következményei miatti aggodalmuknak adtak hangot.

Az ENSZ Közgyűlésének ülésszaka alkalmából tartott tanácskozást követően kiadott nyilatkozatban a G7 szorgalmazta, hogy további arab államok csatlakozzanak az IÁ elleni nemzetközi koalícióhoz. Az alkalmi szövetséghez az azt életre hívó Washington szerint több mint 40 állam csatlakozott már, ezek közül öt arab ország tevékenyen is részt vett a szélsőséges szervezet elleni fellépésben.

A G7 támogatta az Irak és Szíria területén folyó légicsapásokat, amelyekben az Egyesült Államokból, Kanadából, Nagy-Britanniából, Franciaországból, Németországból, Olaszországból és Japánból álló G7-csoport több tagja is részt vesz.

Az ukrán válsággal kapcsolatban a csoport sürgette a "tartós politikai megoldást", és ígérete betartására szólította fel Oroszországot. Korábban a G7 Oroszországgal kiegészülve általában G8-ként találkozott, de az ukrán válság miatt Moszkvát kizárták az együttműködésből.

Az Ebola nyugat-afrikai szüntelen terjedése miatt a külügyminiszterek abbéli aggodalmuknak adtak hangot, hogy a járvány politikai válsághoz vezethet. Leszögezték: a külvilág nem zárhatja el magát az érintett országoktól. Korábban több térségbeli ország lezárta a közlekedést a három súlyosan érintett állammal (Sierra Leonéval, Guineával és Libériával).

A G7 arról is beszámolt, hogy a segítségnyújtás felgyorsítása érdekében tervben van egy nemzetközi "segélylánc" kialakítása a megfertőződött külföldi segélymunkások számára. Az elképzelés szerint a külföldi egészségügyi szakemberek garanciákat kapnának a fejlett országoktól arra, hogy légi úton kimenekítik és egészségügyi ellátásban részesítik őket, ha elkapják az Ebolát. Így remélhetőleg többen lennének hajlandóak a helyszínre menni és ott segédkezni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 06:52
×
×
×
×