Iszlám Állam - Vélhetően lefejezték a francia turistát a szélsőségesek

InfoRádió / MTI
2014. szeptember 24. 19:24
Az Algériában elrabolt francia turista lefejezéséről tett közzé szerdán videót az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet algériai csoportja "Véres üzenet a francia kormány számára" címmel - jelentette az AFP francia hírügynökség és a terroristák internetes tevékenységét figyelő amerikai intézet (SITE).

Az Algériai Kalifátus Katonái nevű szervezet egy korábbi, hétfőn este nyilvánosságra hozott videofelvételén az 55 éves Hervé Gourdel túravezető arra kérte Francios Hollande francia köztársasági elnököt, hogy állítsa le a francia légicsapásokat az IÁ iraki hadállásai ellen. A csoport a férfi lefejezését helyezte kilátásba, amennyiben ez 24 órán belül nem történik meg.

A szerdán közölt felvétel egy sajtókonferencia képsoraival kezdődik, amelyen Hollande bejelentette, Franciaország csatlakozik a terrorszervezet elleni küzdelemhez, és légitámadásokat mér a dzsihadistákra Irakban. Ezután a kamera a térdelő és hátrakötözött kezű túszt mutatja, akit négy eltakart arcú, fegyveres férfi vesz körbe. Az egyikük ezután felolvas egy üzenetet, amely elítéli a "francia keresztény bűnözők" algériai, mali és iraki beavatkozását.

A videofelvételen látható jelenet hasonlít a két amerikai újságíró, James Foley és Steven Sotloff, valamint a brit David Haines segélymunkás korábbi, brutális lefejezéséről közzétett képsorokhoz.

A francia kormány egyelőre nem erősítette meg a videó hitelességét.

"Az értékeink forognak kockán" - jegyezte meg szerdán Manuel Valls francia kormányfő, miután értesült a videó közzétételéről. Percekkel korábban a miniszterelnök azt mondta, Franciaország addig folytatja az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista szervezet elleni légicsapásokat Irakban, amíg az iraki hadsereg át nem veszi az ellenőrzést az érintett országrészben.

Egy nappal korábban Valls kijelentette, Franciaország nem tárgyal a francia turista fogva tartóival.