Iszlám Állam - Hollandia csatlakozik az iraki légicsapásokhoz

InfoRádió / MTI
2014. szeptember 24. 21:40
Hollandia hat darab F-16-os vadászgépet küld Irakba, amelyek az Iszlám Állam szélsőséges iszlamista szervezet elleni nemzetközi légicsapásokban fognak részt venni a közel-keleti ország északi részén - közölte Lodewijk Asscher miniszterelnök-helyettes szerdán.

A holland kormány egy többórás zárt ülésen hozta meg a döntést, amelynek értelmében az ország két további tartalék F-16-os és összesen 250 fős legénység és kisegítő személyzet mellett egy 130 fős katonai kiképzőkontingenst is küld Irakba az ottani biztonsági erők segítése érdekében.

A miniszterelnök-helyettes elmondta, hogy a lépéssel az iraki kabinet segélykérésére reagáltak. Ugyanakkor azt leszögezte, hogy a Szíriában a hét elején az Egyesült Államok és arab szövetségesei által megindított légicsapásokban nem tervez részt venni Hollandia.

Jeanine Hennis-Plasschaert védelmi miniszter asszony hozzátette, hogy a holland gépek iraki küldetése egyelőre egy évre szól. Azt is leszögezte, hogy bár emiatt nőni fog annak a veszélye, hogy iszlamista szélsőségesek támadásokat kövessenek el Hollandiában, az ország felkészült erre, és a biztonsági szervek folyamatosan figyelik a fenyegetéseket.

A hollandiai terrorveszély a hatóságok szerint jelenleg "számottevő" besorolású, amely a második legmagasabb fokozat a négyfokú holland skálán.