eur:
393.92
usd:
368.24
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

EU-bővítés: siker és elszalasztott lehetőségek

Sikerről és elszalasztott lehetőségekről egyaránt beszéltek Az Európai Unió bővítésének 10. évfordulója című szimpózium résztvevői a szerdai budapesti tanácskozáson.

Mikulás Dzurinda volt szlovák miniszterelnök kijelentette: a régi és új tagállamok számára egyaránt sikert jelent az Európai Unió 2004-es bővítése óta eltelt időszak, mert Európa erősödött az új tagállamok belépése nyomán.

A szlovák politikus azt hangsúlyozta, hogy az új tagállamok nem ballasztot, hanem hozadékot jelentenek az EU számára, és az elmúlt évtizedekben jelentős befolyást gyakoroltak az uniós döntésekre.

Ilyenek voltak a Törökországgal megkezdett csatlakozási tárgyalások, illetve Horvátország felvétele - tette hozzá. Helyes döntésnek nevezte azt is, hogy Szlovákia nem ismerte el Koszovó függetlenségét, mert így "nem taszították Oroszország karjaiba Szerbiát".

Bővült az áruforgalom és a munkaerőpiac, és a közösség a költségvetési fegyelem megkövetelésével fékezi a populista kormányzatokat is, hiszen nem engedi a túlköltekezést - mondta Dzurinda. Ugyancsak siker, hogy a visegrádi együttműködés ma már egyfajta tiszteletreméltó márkanevet jelent - fűzte hozzá.

A jövő kihívásai között említette a gazdasági versenyképesség fenntartását, illetve a biztonság erősítését. Ez utóbbi kapcsán úgy vélekedett, hogy az Európai Uniónak minden olyan előnyt ki kell használnia, amit a NATO kínál.

Szintén a kihívások között említette a közösség további bővítését, amelynél leginkább Szerbia, Montenegró és Macedónia jöhet szóba.

Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke azt hangsúlyozta, hogy a siker mellett az elmúlt tíz év az elszalasztott lehetőségeket is jelentette Európa számára, és ma számtalan törésvonal szabdalja a közösséget.

A siker legfontosabb jellemzőjeként említette, hogy az unióban nincs sem kelet-nyugati, sem a régi és az új tagállamok közötti megosztottság. Megosztottság tapasztalható viszont a gazdasági válság hatásait tekintve az északi és a déli tagállamok között, aminek a kezelése az egyik legfontosabb feladata lesz az új Európai Bizottságnak - tette hozzá.

Magyarország csak azért nem vált a válság első áldozatává, mert jó időben jött a Fidesz kétharmados választási sikere, amelynek nyomán sikerült kikapaszkodni a gödörből - hangsúlyozta Németh Zsolt.

Ugyancsak törésvonalként értékelte az Oroszországhoz fűződő viszonyt, mert például Németország, Magyarország és Szlovákia függősége Oroszországtól erősebb, mint a többi tagállamé - mondta. Ezzel kapcsolatban közölte: sokat kell gondolkodni az EU és Oroszország hosszú távú kapcsolatáról, mert az EU és Oroszország együttműködésre van ítélve. Hozzáfűzte, Oroszországnak tiszteletben kell tartania más országok területi integritását és a nemzetközi jogot.

Elszalasztott lehetőségnek nevezte Németh Zsolt az európai alkotmányozás elmaradását, azt, hogy Európa identitását nem határozták meg a keresztény örökség mentén.

Úgy vélekedett, hogy erős Európa csak akkor működhet, ha azt erős nemzetállamok alkotják.

Mikulás Dzurinda és Németh Zsolt abban egyetértett, hogy a tíz évvel ezelőtti bővítéssel Európa újraegyesítésének álma vált valóra.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×