eur:
394.29
usd:
370.34
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Amnesty: a jelenlegi menekülthelyzet a második világháborús időket idézi

A számos afrikai és közel-keleti konfliktus miatt az utóbbi időben annyian menekültek el otthonukból, mint a második világháború idején - mutatott rá szerdán Berlinben az Amnesty International (AI) nemzetközi jogvédő szervezet németországi főtitkára.

A jelenleg számon tartott 51 millió menekült túlnyomó része a saját hazájában, míg mintegy 18 millióan külföldön kerestek menedéket - hangsúlyozta egy sajtótájékoztatón Selmin Caliskan. Ezekre a drámai fejleményekre tekintettel Európának végre fel kell hagynia bezárkózási politikájával, amellyel gyakorlatilag beletörődik az emberi jogok elárulásába és abba, hogy a Földközi-tenger tömegsír legyen - figyelmeztetett, azokra a bevándorlók által használt lélekvesztőkre utalva, amelyek vízbe süllyedtek Afrika és Európa partjai között. Idén 2500 menekült vesztette életét, miközben megpróbált átkelni a Földközi-tengeren.

Caliskan alapvetően hibásnak tartja azt a stratégiát, miszerint a menekültek útvonalát képező tranzitországokkal, például Líbiával együttműködve egy ütközőzónát hoznának létre Európa körül.

Günter Burkhardt, a Pro Asyl nevű jogvédő szervezet vezetője elmondta, kudarcot vallott az úgynevezett dublini eljárás, amelynek értelmében minden menedékkérőnek abban az országban kell menekültstátusért folyamodnia, amelynek területére először lépett. Ennek ellenére Németország és néhány más európai uniós (EU) tagállam továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy a menekültek felvétele terén az unió határán lévő államokra, köztük Olaszországra és Görögországra háruljon a felelősség - jegyezte meg. "Európa véget kell, hogy vessen a határainál bekövetkező halálozásoknak" - követelte Burkhardt.

Címlapról ajánljuk
Egyetemi bérkövetelések: előrelépés még nincs, államtitkári ígéret már van

Egyetemi bérkövetelések: előrelépés még nincs, államtitkári ígéret már van

Hankó Balázs megígérte, megvizsgálják, hogy az általa ismert fizetési adatok miért nem egyeznek az egyetemi dolgozók bérpapírjain szereplő számokkal. Gregor Anikó, a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete ELTE Társadalomtudományi Karának szakszervezeti titkára az InfoRádióban elmondta: hasznos volt az újabb egyeztetés, két hét múlva pedig újra tárgyalni fognak.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×