Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Tovább tombol az erdőtűz Kaliforniában, iskolákat zártak be

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Be kellett zárni hat iskolát kedden Kalifornia északi részén a két hete tomboló tűzvész miatt, amely a helyi tűzoltóság szerint mostanra az év egyik legpusztítóbb erdőtüzévé vált. Eddig több mint háromezren kényszerültek otthonuk elhagyására.

A kaliforniai erdészeti és tűzvédelmi hivatal (CalFire) szerint a nagy füst miatt döntöttek a Placer megyei hat iskola bezárása mellett, mivel a légszennyezés árthat a gyerekek egészségének.

A tűz által veszélyeztetett területekről eddig több mint háromezer embert evakuáltak, és ötven közutat zártak le, köztük a térség egyik legfontosabb főútját, amelyen Sacramentóból a szomszédos Nevada államba lehet eljutni.

A lángok megfékezésén 5557 tűzoltó dolgozik, a légi oltásban húsz helikopter vesz rész, de eddig mindössze az égő területek 18 százalékán tudták elfojtani a tüzet.

Már több mint 35 ezer hektárnyi terület vált a lángok martalékává, húsz épület és tíz lakóház éget le. A tűzvész további 12 ezer családi házat fenyeget.

A hatalmas erdőtüzet feltehetően gyújtogatás okozta. Múlt héten a hatóságok előzetes letartóztatásba helyeztek egy 37 éves férfit, aki az ügyészség szerint piromániás. Tettének súlyát mutatja, hogy csak tízmillió dolláros óvadék fejében védekezhetne szabadon.

Kaliforniában rekordméretű szárazság van, és a hőmérséklet több helyen meghaladja a 38 fokot. Az idei kaliforniai erdőtűzszezonban - amely általában májustól októberig tart - minden korábbinál nagyobb károk keletkeztek. A nyugati parti államban a tűzoltók jelenleg tucatnyi tűzvésszel küzdenek.