eur:
393.92
usd:
364.85
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Megkezdődtek a légicsapások Szíria területén

Az Egyesült Államok és a vele szövetséges országok megkezdték az Iszlám Állam dzsihadista szervezet állásai elleni légicsapásokat Szíria területén - közölte helyi idő szerint hétfőn az amerikai védelmi minisztérium.

"Meg tudom erősíteni, hogy az amerikai hadsereg és a partnerországok erői katonai hadműveletet hajtanak végre az IÁ terroristái ellen Szíriában, vegyesen vadászgépekkel, bombázókkal és Tomahawk manőverező robotrepülőgépekkel" - közölte John Kirby ellentengernagy, a Pentagon szóvivője.

Kirby hozzátette: tekintettel arra, hogy jelenleg is zajló műveletről van szó, egyelőre más részletekkel nem szolgálhat. Későbbre ígért több információt.

Egy névtelenül nyilatkozó amerikai illetékes közölte a Reutersszel, hogy arab partnerországok is segédkeznek a légi hadjáratban. Állítólag Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek, Jordánia és Bahrein vesz részt a hadműveletben, és Katar támogatást nyújt hozzá.

Hírügynökségi információk szerint a támadások magyar idő szerint hajnali 2.30-kor kezdődtek, és a légi hadjárat első hulláma mintegy másfél órás volt, de a hadművelet várhatóan több órán át fog tartani.

Hírügynökségi információk szerint a támadások magyar idő szerint hajnali 2.30-kor kezdődtek, és a légi hadjárat első hulláma mintegy másfél órás volt, de a hadművelet várhatóan több órán át fog tartani.

A szíriai külügyminisztérium kedden megerősítette, hogy előzetes tájékoztatást kapott az amerikai támadásról. Az állami tévé adásában idézték a dokumentumot, amely szerint "Az amerikaiak értesítették Szíria ENSZ-képviselőjét, hogy légicsapásokat indítanak az IÁ terrorszervezet ellen (a Szíria északi részén fekvő) Rakka városánál".

Egy neve elhallgatását kérő washingtoni tisztségviselő azt mondta, hogy mintegy húsz célpontot vettek célba, és legalább egy, a térségben - a Perzsa-öbölben vagy a Vörös-tengeren - állomásozó hadihajóról indítják a Tomahawkokat.

John Kirby szerint a légicsapások megkezdéséről hétfőn hozott döntést az amerikai légierő parancsnoksága, Barack Obama elnök felhatalmazásával összhangban.

Barack Obama szeptember 11-én jelentette be, hogy egy nemzetközi koalíció élére állva Szíriára is kiterjeszti az IÁ elleni légicsapásokat, újabb katonákat vezényel Irakba, és harcképes erőt kíván kovácsolni a szíriai mérsékelt felkelőkből, amihez felhatalmazást és pénzt kért a kongresszustól.

Az Egyesült Államok légiereje eddig csak Irak területén támadta az Iszlám Állam állásait, több mint 190 légicsapást hajtott végre az augusztus 8-án kezdődött hadjáratban. Amerikai katonai vezetők korábban azt mondták, hogy a 31 ezer fősre becsült dzsihadista fegyveres szervezet kétharmada Szíria területén van.

A készülő szíriai légicsapások kérdését Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn megvitatta Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárral, és úgy foglalt állást, hogy Damaszkusz beleegyezése nélkül nem szabad légi hadjáratot indítani.

Az ENSZ-ben egyelőre nem reagáltak a szíriai légi támadásokra. Farhan Hak, az ENSZ-főtitkár szóvivő-helyettese közölte, hogy a világszervezetnek pontos információkat kell kapnia arról, ami Szíriában történik, és csak azután reagál rá.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×