Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Franciaország nem tárgyal állampolgárának elrablóival

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Franciaország nem tárgyal az Algériában szélsőségesek által túszul ejtett francia turista fogva tartóival, és folytatja az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet elleni légicsapásokat Irakban - jelentette ki kedden Manuel Valls francia miniszterelnök.

"Párizs soha nem fog engedni a zsarolásnak. Ez a terrorizmus álnoksága, hogy zsarolni próbál, halállal fenyeget. Ha engedünk, ha egy picit is meghátrálunk, megadjuk neki ezt a győzelmet" - mondta a kormányfő az Europe 1 kereskedelmi rádiónak Németországból adott interjúban.

Hétfőn este az IÁ algériai ága közzétett egy videofelvételt, amelyen a francia férfi, az 55 éves Hervé Gourdel azt állítja, hogy elrablásáért az Algériai Kalifátus Katonái nevű csoport felelős. A képsorok tanúsága szerint a turista arra kérte Francois Hollande köztársasági elnököt, hogy
állítsa le a francia légicsapásokat Irakban.

"A légcsapásokat, ezt a kötelezettségvállalást természetesen folytatjuk" - hangsúlyozta Valls.

Franciaország hivatalosan eddig csak egyetlen bombázást hajtott végre, amióta a köztársasági elnök múlt csütörtökön engedélyezte, hogy a francia légierő bekapcsolódjon a légicsapásokba Irakban az IÁ hadállásai ellen. Pénteken az ország északkeleti részén a francia Rafale vadászgépek egy logisztikai raktárt megsemmisítettek.

Hervé Gourdelt vasárnap este rabolták el az Algírtól 110 kilométerre található Tizi-Uzuban. A férfi szombaton turistavízummal érkezett az észak-afrikai országba, és algériai barátaival faházat bérelt egy településen Tizi-Uzu és Buira városok között. Az egész csoportot elrabolták a szélsőségesek, de az algériaiakat utóbb elengedték.

Gourdel túravezető a Nizza környéki hegyekben, a fotózás és az utazás szerelmese.

"Mindig is ezeket a csodálatos tájakat szerettem volna a szemem előtt látni. A marokkói Atlasz hegységben képeztem magam. Szerettem volna magammal hozni az ott élő emberek képét" - magyarázza a férfi a internetes oldalán látható bemutatkozó videójában. "A túravezetői diplomának köszönhetően távol az irodák világától, hegymászásból, síelésből, vízesések látogatásából és a hegyekről való mesélésből, a lelkesedés és ezen tudás átadásából tudok megélni" - tette hozzá nepáli és jordániai útjait felidézve.

Hervé Gourdel 1987-ben hozta létre a dél-franciaországi Saint-Martin-Vésubie-ben nyári hegyi túrákat szervező irodáját. Többek között a marokkói Atlasz hegységbe szervez kirándulásokat.

Gourdel 82 éves anyja a L,Express című hetilap internetes oldalának elmondta, hogy a fia szombaton érkezett meg Algériába, ahol tíznapos túrára indult. Utoljára vasárnap este beszélt vele telefonon. "Minden rendben volt, azt mondta, most kétnapos kirándulásra megy, és lehet, hogy nehéz lesz elérni telefonon" - mondta az anyja.

Mathieu Guidere, az arab világ szakértője a France Info hírrádióban elmondta: az Algériai Kalifátus Katonái csoport - amelynek vezetője az 1990-es években a GIA nevű algériai terrorszervezet tagja volt - alig tíz napja csatlakozott az IÁ-hoz, korábban az Iszlám Magreb al-Kaidája (AQMI) nevű terrorszervezethez tartozott. "Miután az Iszlám Állam kiadta a parancsot franciák megtámadására, olyan, mintha az Iszlám Állam hajtotta volna végre ezt az akciót. És miután az IÁ a szélsőséges barbarizmus híve, sajnos a legrosszabbtól kell tartani" - tette hozzá a szakértő.

A Szíriában és Irakban is jelentős területeket uraló IÁ az utóbbi egy hónapon belül három nyugati túsz brutális lefejezéséről készített videofelvételt, és közzétette őket a világhálón.