Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Életfogytiglani börtönre ítélték az al-Kaida szóvivőjét, Oszama bin-Laden egyik vejét

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte kedden egy New York-i bíróság az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet szóvivőjét, Oszama bin-Laden egyik vejét amerikaiak meggyilkolására szőtt összeesküvés miatt.

A 48 éves Szulejmán Abu Gaisz egykori kuvaiti imám bűnösségét már március 26-án bűnösnek találta az esküdtszék az összeesküvésben és terrorista szervezet "lényegi támogatásában", de a büntetés mértékét csak most szabták ki.

A vádlott az ítéletre várva kijelentette: "amikor ma engem megbilincselnek és élve el akarnak temetni, felszabadítják muzulmán fiatalok ezreinek a kezét. Õk hamarosan csatlakoznak a szabad emberek gyülekezetéhez, és a világ nagyon hamar látni fogja e színjáték végét".

Lewis Kaplan bíró az indoklásban kiemelte, hogy a vádlott mindeddig a legkisebb lelkiismeret-furdalást sem tanúsította, és továbbra is fenyegetőzik, ezért maximális büntetést érdemel.

Gaiszt tavaly fogták el Jordániában. Márciusban ártatlannak vallotta magát és tagadta, hogy az al-Kaida toborzójaként tevékenykedett volna. Azt hangoztatta, hogy szerepe vallási jellegű volt, és csak arra bátorította a muszlimokat, hogy szálljanak szembe elnyomóikkal. 2001. szeptember 11-én az amerikai városokban polgári repülőgépekkel elkövetett terrortámadásokat pár órával később nyilvánosan jogosnak minősítette.

Bin Laden utasítására egy videofelvételen agitált amellett, hogy minél többen csatlakozzanak a terrorszervezethez, és gyilkoljanak amerikaiakat. Az ügyvédje viszont azzal érvelt, nincs bizonyíték arra, hogy ügyfele előre tudott volna az összeesküvésről, és közölte: kiegyeznek 15 év börtönben, különös tekintettel arra, hogy Iránban már fogságban töltött 11 évet azóta, hogy 2002-ben elhagyta Afganisztánt.

Preet Bharara szövetségi ügyész a márciusi tárgyaláson leszögezte, hogy az elítélt több volt, mint "az al-Kaida propagandaminisztere", és életfogytiglant kért rá. Abu Gaisz a legmagasabb rangú al-kaidás, aki bíróság elé került az Egyesült Államokban.