Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Egy amerikai esküdtszék felelősnek nyilvánította az Arab Bankot a terrorizmus támogatásáért

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Egy brooklyni esküdtszék felelősnek nyilvánította a legnagyobb jordániai pénzintézetet, az Arab Bankot a Hamász támogatásáért, ezért a banknak kártalanítania kell a palesztin szélsőséges szervezet számlájára írt kéttucat merénylet áldozatainak a hozzátartozóit.

A brooklyni szövetségi bíróságon hozott döntés megnyitja a kaput más peres eljárások előtt az 1990-es amerikai terrorellenes törvény alapján.

Az esküdtszék hat hétig folyó polgári peres eljárás és két napig tartó mérlegelés után hozott döntést, felelősnek nyilvánította az Arab Bankot, holott a pénzintézet azt állította, hogy sosem lépett üzleti kapcsolatba olyan szervezettel, amely rajta van az amerikai kormány által összeállított, terrorcsoportokat feltüntető listán.

A Gázai övezetben, Ciszjordániában és Izraelben 2001 és 2004 között elkövetett 24 merénylelt mintegy háromszáz áldozatának a hozzátartozói egy újabb perben kérhetik a nekik járó kártérítés nagyságának megállapítását.

A bírósági eljárás során az áldozatok hozzátartozóit képviselő ügyvédek bizonyítékokat szolgáltattak arról, hogy a bank tudatosan utalt át kárpótlási pénzeket szaúdi adományozóktól az öngyilkos merénylők családtagjainak, banki szolgáltatásokat nyújtott a Hamász vezetőinek, illetve a szervezet által működtetett jótékonysági alapoknak.

Shand Stephens, a bank jogi képviselője "egy mérföld széles és egy hüvelyk soványnak" minősítette a panaszosok ügyvédjei által felsorakoztatott bizonyítékokat, és meggyőződését fejezte ki, hogy a másodfokú bíróság meg fogja másítani a brooklyni esküdtszék döntését.

Gary Osen, a felperesek egyik ügyvédje ugyanakkor "mérföldkőnek" nevezte az döntést. Szerinte más bankok és ügyfelek ezentúl jól meg fogják gondolni, hogy üzleteljenek-e a világ harminc országában működő Arab Bankkal. Ez az első olyan intézmény, amelyet a terrorizmus szándékos támogatása miatt marasztaltak el az Egyesült Államokban - mutatott rá Osen.

New Yorkban hasonló perek folynak a Bank of China ellen, amelyet a palesztin Iszlám Dzsihád szélsőséges szervezetnek nyújtott szolgáltatásaiért perlik, illetve a Crédit Lyonnais patinás francia bank ellen is, amelyet ugyancsak a Hamász támogatása miatt pereltek be. Mindkét bank tagadja a vádakat.