eur:
395.08
usd:
370.92
bux:
65117.48
2024. április 19. péntek Emma

Franciaország nem fél a dzsihadisták fenyegetésétől

Franciaország nem fél - mondta hétfőn Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter, miután az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista szervezet világszerte élő híveit arra buzdította, hajtsanak végre véres terrorcselekményeket az országaikban élő hitetlenek ellen, külön megemlítve az amerikaiakat és a franciákat.

"Franciaország nem fél, mert nem ez az első alkalom, hogy az országot terroristák fenyegetik" - emlékeztetett Cazeneuve. "Franciaország nem fél, mert tudja, hogy számíthat Franciaország valamennyi állampolgárának szolidaritására" - tette hozzá.

A miniszter alig háromperces nyilatkozatában négyszer ismételte meg "a Franciaország nem fél" mondatot, és jelezte, hogy a fenyegetés "semmiben sem töri meg azt a határozottságot", amellyel Franciaország véget kíván vetni az Iszlám Állam tevékenységének, és segíteni kívánja a helyi lakosságot.

Cazeneuve arról nem szólt, hogy elrendelte-e a Franciaországban már jelenleg is érvényben lévő terrorellenes biztonsági intézkedések megerősítését. Annyit mondott, azok "működőképesek és hatékonyak".

"A biztonsági erőink már hónapok óta teljes erővel készenlétben állnak, hogy megelőzzék a szíriai és iraki terrorista csoportok tevékenységéhez köthető kockázatokat" - jelezte a belügyminiszter.

Arra is emlékeztetett, hogy január 1. óta 110 feltételezett terroristát állított elő a francia rendőrség, közülük 74 ellen emeltek vádat, és több, dzsihadistákat toborzó hálózatot számoltak fel a hatóságok.

"Noha nulla kockázat nem létezik, jelenleg 100 százalékos a készültség. A kormány eddig is és a továbbiakban is minden intézkedést megtesz a franciák biztonsága érdekében, teszi ezt hidegvérrel, nem ijedve meg az Iszlám Állam terroristáinak gyalázatától" - fogalmazott a belügyminiszter.

Abu Mohamed el-Adnáni, a dzsihadista milícia hivatalos szóvivője hétfőn megjelent beszédében arra szólította fel az IÁ ellen formálódó nemzetközi összefogás országainak muzulmánjait, hogy lefejezésekkel és merényletekkel tegyék pokollá az "ellenséges társadalmak életét". A Washington vezette katonai koalíció tagjai között kiemelte a dzsihadisták elleni összehangolt fellépésről szóló nemzetközi konferenciának otthont adó, "rosszindulatú és mocskos franciákat".

Franciaország múlt pénteken hajtott először végre légicsapásokat Irak északkeleti részén, ahol megsemmisítették a dzsihadisták egyik logisztikai raktárát. Francois Hollande államfő előző nap tartott nemzetközi sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy az iraki vezetés kérésére engedélyezte a francia légicsapások megkezdését. Azt is jelezte, hogy Franciaország szárazföldi erőket nem küld Irakba, valamint azt, hogy Szíriában egyáltalán nem akar beavatkozni a dzsihadisták ellen.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 12:04
2024. április 19. 11:45
×
×
×
×