eur:
394.36
usd:
370.11
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

A monarchia mintájára szabályozzák az ír-angol viszonyt? - elemzők az Arénában

Az Anglia-központúság végét jelenti az Egyesült Királyságban a Skócia elszakadásáról rendezett népszavazás - még akkor is, ha kívülről látszólag alig változik valami az uniópártiak sikere után.

Bár 55-45 százalékos arányban az egységpárti szavazók kerültek többségbe Skóciában, mégis várhatóan jelentősen megváltozik az Egyesült Királyság belső szerkezete - mondta az Inforádió Aréna című műsorában Vida Krisztina, az MTA KRTK Világgazdasági Intézetének tudományos főmunkatársa.

"Skócia kaphat egy nagyobb autonómiát, és ezzel elindul a folyamat, hogy akkor Wales és Észak-Írország is, így Anglia státusza az, ami kérdőjeles és szintén változhat" - fogalmazott Vida Krisztina.

Frank Tibor, az ELTE egyetemi tanára szerint szinte biztosan nagy nyomás nehezedik majd az angolokra, hogy ne pusztán Londonból irányítsák a szigetországot.

"Ez vonatkozik a pénzügyekre, a hadseregre, a külügyek vitelére, és mindenre, ami közös ügy. Más lesz a súlya a nem angol részeknek, elsősorban Skóciának, de Walesnek és Észak-Írországnak is komolyabb szava lesz. Ezt már az is jelezte, hogy megszólaltak ezeknek a részeknek a felelős vezetői, és máris jelezték, hogy több befolyást kívánnak a brit ügyek irányításában" - mutatott rá az egyetemi tanár.

Frank Tibor szerint az Egyesült Királyság egyre inkább az Osztrák-Magyar Monarchiára kezd majd hasonlítani, ahol két nagy partner együttműködése vitte előre az állam fejlődését 1867-től, döntött a külügyekben és hadügyekben.

"Ezt az elsősorban Deák Ferenc által kidolgozott mintát már annak idején Európa-szerte ünnepelték, és az angol kormányfő már akkor rámutatott a parlamentben: ez az a példa, ahogy az ír-angol viszonyt szabályozni lehetne" - emlékeztetett Frank Tibor.

Vida Krisztina szerint a hamarosan megkezdődő belpolitikai egyezkedések miatt egyelőre nehéz megmondani, hogy Skócia milyen új jogokat kap, az viszont szinte biztos, hogy az adók jelenlegi 15 százalékának helyben maradt részét növelni szeretnék majd a helyiek.

"Én egy másik töréspontot látok" - tette hozzá a szakértő. "Ha 2017 végén az Egyesült Királyságban szavazás lesz az EU-tagságról és 'neadjisten a többség azt szavazza meg, hogy lépjenek ki, ott lesz egy törésvonal, mert a skótok nagyon szeretnének az EU-ban maradni és ők kifejezetten EU-pártiak. Akkor felmerülhet: ha Ti erre mentek, akkor mi lehet, hogy a másik irányba mennénk" - fogalmazott Vida Krisztina.

Frank Tibor szerint töréspont lehet II. Erzsébet királynő halála és az utódlás kérdése is. Az egyetemi tanár azt mondta, a csütörtöki skóciai népszavazás mindenképpen az Anglia központúság végét jelenti az Egyesült Királyságban.

Hanganyag: Hlavay Richárd

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×