Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Európa-barát orosz erőket tömörítő mozgalmat indított Hodorkovszkij

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az Európa-barát orosz erőket tömörítő mozgalmat indított szombaton a jelenleg Svájcban élő Mihail Hodorkovszkij orosz iparmágnás, Vlagyimir Putyin orosz államfő egykori legádázabb ellensége, aki decemberben elnöki kegyelemmel szabadult tíz év börtönbüntetés után.

Hodorkovszkij egy párizsi sajtótájékoztatón jelentette be az Open Russia nevű, online mozgalom elindítását. Az egykori orosz oligarcha leszögezte, hogy a szerveződés nem politikai jellegű.

Az egykori Yukos (Jukosz) orosz olajcég volt főrészvényese hozzátette, a 2016-ban esedékes orosz parlamenti választások előtt egyesíteniük kell erőiket mindazoknak, akik Oroszországban az európai gondolkodást támogatják.

Hodorkovszkij kifejtette: "az úgynevezett európai út mellett állunk, vagyis a jog uralmán alapuló állam mellett", és hozzátette: "úgy gondoljuk, hazugság az az állítás, miszerint Oroszország nem Európa. Mi is európaiak vagyunk, mind földrajzi, mind kulturális értelemben. Valójában az európai fejlődés nem jelenti a nemzeti értékek elvetését. Európában minden ország a neki megfelelő utat követi".

Putyin politikájának alapját képezi, hogy Oroszországot a dekadensnek minősített nyugati modernitás ellenpólusaként állítja be. Szerinte Moszkva egyfajta összekötő kapocs Európa és Ázsia között.

Hodorkovszkijt 2003-ban adócsalás miatt tíz év börtönbüntetésre ítélték az orosz hatóságok. Miután tavaly decemberben elnöki kegyelemben részesült, elengedték a fegyintézetből. Ezután rögvest külföldre, Berlinbe repült, onnan pedig hamarosan Svájcba távozott, ahol márciusban letelepedési engedélyt kapott.