Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Az ukrán fegyveres erők rakétái csapódtak be Donyeckbe

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az ukrán fegyveres erők több rakétacsapást mértek szombaton a kelet-ukrajnai Donyeckre.

A vesztyi.ru orosz hírportál beszámolója szerint a Tocska-U harcászati rakétarendszerből indított két rakéta egy katonai gyárba csapódott, ahol az önkényesen kikiáltott oroszbarát "Donyecki Népköztársaság" emberei lövedékeket hatástalanítottak. A gyár felett sűrű fekete felhő látható. A becsapódás következtében egy kilométeres körzetben betörtek a környező házak ablakai.

Az orosz portál értesülése szerint az ukrán erők szombat reggel lendültek támadásba Donyecknél. A várost tüzérséggel és Grad típusú rakéta-sorozatvetők lőtték.

Szemtanúk szerint néhány lakóépület romba dőlt. Két rakéta csapódott egy lakónegyedbe. A szakadárok tájékoztatása szerint néhányan meghaltak, több mint húszan megsebesültek.

A rakétacsapásokról órákkal azt követően érkezett hír, hogy a kelet-ukrajnai válságban érintett felek szombat hajnalban megállapodtak arról: a nehézfegyverek kivonásával egy 30 kilométeres fegyvermentesített övezetet hoznak létre a térségben. Az ukrán kormányzat, az oroszbarát szakadárok és Oroszország képviselőinek részvételével zajlott minszki tárgyalásokon jegyzőkönyvet is aláírtak erről. Ennek értelmében mindkét fél 15-15 kilométerrel vonja hátrébb az érintett fegyverzetet.

A megállapodás annak érdekében született, hogy megszűnjenek a szeptember 5-én kötött tűzszüneti egyezmény megsértései, és biztosítsák a fegyvernyugvás tartósságát.