eur:
393.82
usd:
368.26
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Skót népszavazás - A királynő "szoros figyelemmel követi" az eseményeket

"Igen szoros figyelemmel követi" a brit uralkodó a skóciai népszavazás fejleményeit - közölte péntek hajnalban az első számú londoni királyi rezidencia, a Buckingham-palota szóvivője.

Az illetékes ennél többet nem árult el, de a BBC televízió udvari forrásai szerint II. Erzsébet királynő péntek délután valószínűleg írásos nyilatkozatot ad ki a népszavazás addigra várhatóan ismertté váló eredményéről.

A brit uralkodó a múlt hétvégén kifejezést adott annak a reményének, hogy a skót választók "nagyon gondosan mérlegelik a jövőt" a skóciai függetlenségről szóló népszavazáson.

A királynő a skóciai Balmoralban, nyári rezidenciáján tette e rendkívüli feltűnést keltő kijelentését, amikor vasárnapi sétája közben szóba elegyedett az üdvözlésére összegyűlt alattvalókkal.

A megjegyzés keltette óriási feltűnés nyomán a Buckingham-palota már aznap este külön közleményben hangsúlyozta, hogy az uralkodó e megjegyzéssel nem sértette meg a belpolitikai kérdésekben tőle elvárt semlegességet.

Mindazonáltal rövid időn belül ez volt a második ilyen nyilvánosan hangoztatott vélemény a királyi család részéről.

Harry herceg, a királynő unokája szintén komoly feltűnést keltve az uralkodó kijelentésénél is egyértelműbb utalást tett arra, hogy reményei szerint Skócia a jövőben is az Egyesült Királyság része marad. Harry a maradandó sérüléseket szenvedett brit és nemzetközösségi katonák megsegítésére általa kezdeményezett nagyszabású éves nemzetközi sportrendezvény, az Invictus Games vasárnapi záróünnepsége előtt kijelentette: szeretné, ha a jövő évi Invictus-játékokat is az Egyesült Királyságban tartanák, "például Glasgowban". Glasgow a legnagyobb skót város.

A királyi család - más belpolitikai kérdésekhez hasonlóan - hivatalosan semleges álláspontot foglal el a skót népszavazás ügyében is, ám Harry herceg kijelentése egyértelmű jelzés volt arra, hogy az udvar valójában Skócia maradását pártolja.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 19:04
×
×
×
×