eur:
395.11
usd:
366.1
bux:
65138.09
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Kijárási tilalom az Ebola-járvány miatt

A nyugat-afrikai Sierra Leonéban kezdetét vette pénteken a súlyos Ebola-járvány megfékezésének reményében elrendelt háromnapos kijárási tilalom.

Vasárnapig több mint 20 ezer önkéntes házról házra járva világosítja fel a lakosságot a vírusról, és igyekszik felderíteni a fertőzött betegeket. A nyugat-afrikai ország hatóságai azt remélik, hogy ezzel megakadályozhatják a járvány továbbterjedését.

"Korlátoznunk kell minden állampolgár mozgási szabadságát, hogy elkerüljük a közvetlen testi érintkezést" - jelentette ki Abdulay Baratay kormányszóvivő a dpa-nak nyilatkozva.

Ernest Bai Koroma elnök az ország népéhez intézett rádiós és televíziós beszédében magyarázta az intézkedés célját. Szemtanúk szerint a főváros, Freetown utcái péntek reggel óta teljesen üresek, a biztonsági erők ellenőrzik a kijárási tilalom betartását.

Egy helyi megfigyelő arról tájékoztatta a BBC-t, hogy az elmúlt napokban a lakosság megrohanta az üzleteket, és árut halmozott fel. Az emberek elsősorban élelmiszer- és az áramfejlesztéshez szükséges benzinkészleteiket töltötték fel.

Az önkéntes segítők négyfős csoportokban járják a házakat, hogy a mintegy 6 millió lakosú ország népét felvilágosítsák, mit kell tenni a járvány megelőzése végett, és hogy összesen másfél millió szappant osszanak szét.

Szakértők kritikusan fogadták a hatósági intézkedést. Az Orvosok Határok Nélkül (MSF) szervezet már napokkal korábban rámutatott, hogy a segítőknek nagy tapasztalattal kell rendelkezniük, ha ilyen háztól házig kampánnyal akarják felderíteni a fertőzötteket. Ráadásul nincs elég Ebola-központ az esetleges betegek felvételére. A fertőzésgyanús esetek megvizsgálásához és kezeléséhez szükséges hely hiányában az egész elgondolásnak nincs értelme - vélekedett a nemzetközi szervezet.

A járványban eddig már több mint 2600-an haltak meg Guineában, Libériában, Sierra Leonéban és Nigériában, és több mint 5300 fertőzöttet regisztráltak. A vírus testnedvek útján terjed.

Csütörtök este vált ismeretessé, hogy felbőszült falusiak Guinea délkeleti részén hat kormánytisztviselőt és újságírót megöltek. A küldöttség egy felvilágosító kampány keretében utazott a térségbe. Egyelőre nem lehet tudni, hogy mi áll a gyilkosságok hátterében.

Nyugat-Afrika sok részében a lakosság továbbra sem hisz a járvány létezésében. Az orvosok és egészségügyi hatóságok tanácstalanok, mert az emberek inkább a hagyományos törzsi gyógyítókban bíznak. Augusztusban egy libériai szegénynegyed lakói megostromoltak egy kórházat, és legkevesebb 17 ebolás beteget kiszabadítottak egy elkülönített osztályról.

Címlapról ajánljuk
Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?
Elemzés

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×