eur:
394.64
usd:
365.36
bux:
64831.02
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Nigériában nincs már Ebola-fertőzött beteg az államfő szerint

Jelenleg nincs Ebola-vírussal fertőzött beteg Nigériában - jelentette ki Goodluck Jonathan államfő kedd este Lagosban.

Újságíróknak nyilatkozva az elnök méltatta azokat az erőfeszítéseket, amelyeket országának hatóságai tettek a fertőzés megállítására. Úgy vélte, Nigériában jól reagáltak a vírus megjelenésére. Hozzátette, hogy azóta további intézkedéseket tettek az esetleges újabb megbetegedések kezelésére, így nem érné őket felkészületlenül, ha a vírus ismét felbukkanna az országban.

A nyugat-afrikai Ebola-járvány a közelmúltban nyolc emberéletet követelt Nigériában. Összesen huszonegyen betegedtek meg, de a többiek meggyógyultak - mondta el Goodluck Jonathan. Közülük mindazonáltal néhány embert - elővigyázatosságból - továbbra is megfigyelés alatt tartanak.

Az államfő egyúttal arra szólította fel az iskolákat, hogy a jövő héten kezdjék meg a tanítást. A vírus nigériai megjelenése miatt a hónap elejéről elhalasztották az iskolakezdést, de az elnök szerint ez a döntés most már felülvizsgálható. A tanárok szakszervezete az Ebolára hivatkozva arra szólította tagjait, hogy egyelőre ne indítsák újra a tanítást, de Goodluck Jonathan most azt mondta, személyesen igyekszik majd elmagyarázni a szakszervezetnek, hogy el kellene kerülni a társadalmi konfliktus kialakulását.

A mostani a legsúlyosabb Ebola-járvány a vírus közel negyven évvel ezelőtti megjelenése óta, eddig már közel 2500 halálos áldozata van Nyugat-Afrikában. A kór terjedése ezúttal februárban Guineában kezdődött, és a járvány azóta Sierra Leonéra és Libériára, valamint - Nigéria mellett - a Kongói Demokratikus Köztársaságra és Szenegálra is átterjedt.

Az Ebola-vírus ellen egyelőre nincs gyógyszer, csak tüneti kezelése lehetséges. A járvány vérrel és más testnedvvel terjed. A betegség tünetei közé tartozik egyebek közt a hirtelen felszökő láz, hasmenés, hányás és bizonyos esetekben belső vérzés. A vírus hatására összeomlik a szervezet véralvasztó képessége, fellép az elvérzés veszélye, majd a betegség végzetessé válik. Az Ebola-vírust a Kongó egyik mellékfolyója után nevezték el, ahol a kórokozót 1976-ban felfedezték.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Mi mozgatja ma a tőzsdéket?

Mi mozgatja ma a tőzsdéket?

Reggel Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés, ezt követően pedig Európában vegyes, Amerikában pedig mínuszos nyitásra van kilátás. Ami a gazdasági eseményeket illeti, ma a magyar bérstatisztikákat is megismerjük a KSH jóvoltából, illetve demográfiai statisztikákat is közzétesz a hivatal. A szálláshelyek forgalmát is ismerteti a szervezet. Érkeznek az amerikai folyamatban levő lakáseladások, de ennél fontosabb, hogy az USA-ban az 5 éves inflációs várakozásokat is közzéteszik. Legutóbb növekedtek a várakozások, ami semmiképp nem jó hír a Fed számára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×