eur:
394.07
usd:
368.33
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Hivatalossá vált az arámi nemzetiség Izraelben

Gideón Szaár izraeli belügyminiszter elrendelte, hogy ezentúl az arámi nemzetiség is bejegyeztethető legyen az izraeli hivatalos nyilvántartásokban - írta a Jiszráél Hajóm (Izrael Ma) című újság szerdán.

A magukat a kétezer évvel ezelőtti arámiak utódainak tekintő izraeli keresztények az arámi nemzetiséget is választhatják önmeghatározásuknál és a belügyminisztérium lakossági nyilvántartásaiban az eddigi arab helyett.

A bevándorlási és lakosság-nyilvántartó hivatal igazgatójának rendelkezése szerint "az arámi nemzetiség létezése nyilvánvaló, fennállnak a szükséges feltételek, a közös történelem, vallás, kultúra, eredet és nyelv", így ezentúl ezt a nemzetiséget kell megjelölni a magukat arámiaknak valló keresztényeknél.

Sádi Halul, az arámi keresztények szövetségének elnöke, aki mellesleg tartalékos őrnagy az izraeli hadseregben, úgy nyilatkozott a Jiszráél Hajómnak, hogy "ez történelmi döntés és fordulat az izraeli keresztények és zsidók kapcsolatában. Ezzel kihúzzák a kártyát az antiszemiták kezéből, akik becsmérlik a zsidó népet és Izraelt. Azt bizonyítja, hogy Izrael védi polgárait és a benne élő kisebbségek identitását, eltérően az összes környező arab államtól".

Az arámi bejegyzés ügyét képviselő Gavriel Nadaf atya, a keresztények katonai szolgálatát szorgalmazó fórum vezetője is üdvözölte a változást és kijelentette, hogy "ez egy bátor belügyminiszteri döntés, amely azt jelenti, hogy az Izraelben élő 133 ezer keresztény közül a keleti egyházak tagjai mostantól aráminak jegyeztethetik be magukat".

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×