eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

A globális kihívások elleni nemzetközi összefogásra szólított az ENSZ főtitkára

Megkezdődött az ENSZ 69. Közgyűlése kedden New Yorkban. Az elsőként felszólaló Ban Ki Mun főtitkár a globális válságok elleni összefogásra szólította a nemzetközi közösséget.

A világszervezet 193 tagországának részvételével zajló közgyűlés - amely a jövő héten állam- és kormányfői csúcsértekezletbe megy át - Ban fogalmazása szerint "egy generáció óta a legfontosabb és egy generáció számára a legjelentősebb" ilyen találkozó. A résztvevők a nemzetközi közösséget ma érintő valamennyi válsággal foglalkoznak a globális felmelegedéstől a szegénység elleni harcon át Irakig, Közép-Afrikáig és Ukrajnáig.

Ban Ki Mun leszögezte, hogy az értekezlettel kapcsolatban nagyok az elvárások, maguk a résztvevők is azt remélik, hogy haladást tudnak elérni a nemzetközi béke megerősítése, a társadalmi és gazdasági fejlődés, továbbá az emberi jogok tiszteletben tartásának területén.

A főtitkár ingatagnak nevezte a kelet-ukrajnai helyzetet, felhívta a figyelmet a Líbiában eluralkodó káoszra, és kérte, hogy foglalkozzanak a "gázai háború pusztításainak következményeivel", valamint az afrikai konfliktusövezetekkel is.

A közgyűlés elnökségét egy évre Sam Kutesa ugandai külügyminiszter vette át. Õ az első napon azt mondta, szeretné elérni, hogy az értekezleten a parlamenti munkához hasonlóan részletes eszmecsere folyjék. Legfőbb célkitűzései között említette a nyugat-afrikai Ebola-járvány megállítására tett erőfeszítéseket, az oktatás helyzetének javítását világszerte, valamint a szegénység elleni fellépést.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×