Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A globális kihívások elleni nemzetközi összefogásra szólított az ENSZ főtitkára

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Megkezdődött az ENSZ 69. Közgyűlése kedden New Yorkban. Az elsőként felszólaló Ban Ki Mun főtitkár a globális válságok elleni összefogásra szólította a nemzetközi közösséget.

A világszervezet 193 tagországának részvételével zajló közgyűlés - amely a jövő héten állam- és kormányfői csúcsértekezletbe megy át - Ban fogalmazása szerint "egy generáció óta a legfontosabb és egy generáció számára a legjelentősebb" ilyen találkozó. A résztvevők a nemzetközi közösséget ma érintő valamennyi válsággal foglalkoznak a globális felmelegedéstől a szegénység elleni harcon át Irakig, Közép-Afrikáig és Ukrajnáig.

Ban Ki Mun leszögezte, hogy az értekezlettel kapcsolatban nagyok az elvárások, maguk a résztvevők is azt remélik, hogy haladást tudnak elérni a nemzetközi béke megerősítése, a társadalmi és gazdasági fejlődés, továbbá az emberi jogok tiszteletben tartásának területén.

A főtitkár ingatagnak nevezte a kelet-ukrajnai helyzetet, felhívta a figyelmet a Líbiában eluralkodó káoszra, és kérte, hogy foglalkozzanak a "gázai háború pusztításainak következményeivel", valamint az afrikai konfliktusövezetekkel is.

A közgyűlés elnökségét egy évre Sam Kutesa ugandai külügyminiszter vette át. Õ az első napon azt mondta, szeretné elérni, hogy az értekezleten a parlamenti munkához hasonlóan részletes eszmecsere folyjék. Legfőbb célkitűzései között említette a nyugat-afrikai Ebola-járvány megállítására tett erőfeszítéseket, az oktatás helyzetének javítását világszerte, valamint a szegénység elleni fellépést.