eur:
393.92
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Tóásó-ügy - Bolíviában kér magyarázatot az ír áldozat édesanyja

Fia halálának helyszínére, a bolíviai Santa Cruzba érkezett helyi idő szerint hétfőn a magyar-román állampolgár Tóásó Elődöt is érintő, úgynevezett terroristaügy egyik áldozata, az ír Michael Dwyer édesanyja.

Caroline Dwyer, aki már számos fórumon nyújtott be panaszokat az ügyben, részt vett a per egyik meghallgatásán, és kérelmet intézett a helyi hatóságokhoz, hogy illetékeseik fogadják őt, és első kézben juthasson információkhoz fia öt évvel ezelőtti haláláról.

A bolíviai kommandósok 2009. április 16-án, a Santa Cruz-i Las Américas szállodában ütöttek rajta egy feltételezett terrorcsoporton, amely állítólag Evo Morales elnök meggyilkolására készült, és az ország erőszakos kettészakítását készítette elő. Az akcióban életét vesztette a bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa Flores Eduardo, az erdélyi magyar Magyarosi Árpád és Michael Dwyer. A hatóságok őrizetbe vették a két túlélőt, Tóásó Elődöt és a bolíviai-horvát kettős állampolgár Mario Tadicot, akik az ügy további 37 vádlottjával együtt azóta is vizsgálati fogságban vannak. Perük még mindig folyamatban van.

Dwyer asszony a helyszínen szeretne tájékozódni arról, hogy pontosan mi történt a rajtaütés során, miután több jel is arra mutat, hogy valódi fegyveres összecsapás nem zajlott le a kommandósok és a gyanúsítottak között. Sajtóértesülések szerint a bíróságon már találkozott Tóásó Előddel és Tadiccsal, de erről nem kívánt nyilatkozni.

Vallomásában régebben Tóásó maga is arról beszélt, hogy Dwyer nem fegyverrel a kezében halt meg, hanem kivégezték, ráadásul nem is a szállodában, hanem később.

A hatóságok viszont továbbra is ragaszkodnak ahhoz a változathoz, hogy az ír férfi a rendőrségi művelet során halt meg.

Nemrégiben a per előző ügyésze, az időközben Brazíliába szökött Marcelo Soza úgy nyilatkozott, hogy a rajtaütés valójában gyilkosság és vérfürdő volt. Soza egyúttal kétségbe vonta a valódiságát azoknak a bizonyítékoknak, amelyek alapján a hatóságok azt állították, hogy Evo Morales elnök meggyilkolására készülő terrorcsoportot számoltak fel. Azt hangsúlyozta, hogy nemzetközi vizsgálatra lenne szükség az ügyben.

Tóásó Előd érdekében a magyar hatóságok is több ízben szót emeltek, miután a bolíviai szabályozásban szereplőnél jóval hosszabb ideig tartották őrizetben, és fogva tartásának körülményei is kifogásolhatóak voltak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 19:04
×
×
×
×