Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Szemetesbe borítottak egy parlamenti képviselőt

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Feldühödött emberek szemetes konténerbe borítottak egy parlamenti képviselőt kedden Kijevben, az ukrán törvényhozás épülete előtt.

Vitalij Zsuravszkijt - aki korábban a posztjáról eltávolított Viktor Janukovics volt ukrán államfő mögött álló Régiók Pártja képviselőjeként jutott be a parlamentbe - dühös emberek azzal vádolták meg, hogy "az olyanok miatt, mint ő, testvéreik és barátaik halnak meg". Nyilvánvalóan a kelet-ukrajnai térségben folyó fegyveres konfliktusra utaltak. Egyes kijevi feltételezések szerint a térségben harcoló oroszbarát szeparatistákat a Kreml, valamint az Oroszországba menekült Janukovics és családja pénzeli.

A tiltakozók feltartóztatták a parlamentbe igyekvő honatyát, és bedobták a szemetesbe, majd egy ideig lefogva tartották benne, és nem engedték kimászni. A hírt videofelvétellel együtt közzétevő UNIAN ukrán hírügynökség megjegyezte, hogy a képviselő csendesen tűrte a megaláztatást.

Zsuravszkij arról ismert, hogy ő volt a megalkotója annak a botrányos törvényjavaslatnak, amely börtönbüntetéssel akarta sújtani rágalmazásért az újságírókat. A javaslat napokig tartó tiltakozássorozatot váltott ki 2012 októberében, majd lekerült a parlament napirendjéről.

A hatalomváltást és európai integrációt követelő Majdan-tüntetések elleni brutális, több mint száz halálos áldozatot követelő karhatalmi fellépés után Zsuravszkij idén februárban kilépett a Régiók Pártja frakciójából, és a hozzá hasonlóan cselekvő volt frakciótársakkal együtt megalakította a "Gazdasági Fejlődés" elnevezésű képviselői csoportosulást.