eur:
393.84
usd:
367.78
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

A reformok folytatását ígérte a francia miniszterelnök

Az államháztartás rendbetétele érdekében a reformok folytatását ígérte kedden Manuel Valls francia miniszterelnök a nemzetgyűlésben az augusztus végén átalakított kormánya programadó beszédében.

"Semmi nem tántoríthat el minket attól a kötelezettségvállalástól, hogy teljesítsük az 50 milliárd eurós megtakarítást az elkövetkező öt évben" - hangsúlyozta a kormányfő a bizalmi szavazást megelőző 45 perces beszédében, amelyet állva tapsoltak meg a szocialista képviselők.

Valls úgy fogalmazott, hogy kormánya nem kér "semmilyen könnyítést" a költségvetés rendbetételére, miközben Franciaország múlt héten bejelentette, hogy immár harmadik alkalommal elhalasztja a GDP-arányos államháztartási hiány 3 százalék alá csökkentését, az utoljára megígért 2015-ről ezúttal 2017-re. Ugyanakkor az Európai Bizottságnak és Németországnak üzenve a miniszterelnök megjegyezte, hogy "Franciaország maga dönti el, hogy mit kell tennie".

Valls szerint miközben "őszinte és komoly párbeszédre van szükség Franciaország és Németország között", ez utóbbinak a növekedésösztönzésben is szerepet kell vállalnia.

"A két ország közötti egyetértés elengedhetetlen a növekedés beindításához és ahhoz, hogy valódi ambíciót nyerjen az európai építkezés. A közös felelősségünk tehát történelmi" - mondta a francia miniszterelnök, aki jövő hét tesz látogatást Berlinben.

A kormányfő célja az volt, hogy elsősorban a kormányzó Szocialista párt baloldali szárnyát győzze meg a bizalmi szavazás előtt. Annak tagjai ugyanis kénytelenek voltak elhagyni augusztus végén a kormányt, miután nyilvánosan bírálták a szociálliberális gazdasági fordulatot, s azzal vádolták meg Vallsot, hogy a nagyvállalatoknak kedvező jobboldali politikát folytat.

"Igen, reformálunk és folytatni is fogjuk. De reformálni nem rombolást jelent. Reformálni nem visszalépést jelent" - fogalmazott Valls. Kizárta, hogy a francia munkáltatói szövetség (Medef) hétfői kérésének megfelelően a baloldal jelképének számító 35 órás munkahetet eltörölnék vagy engedélyeznék a garantált minimálbérnél alacsonyabb bérek fizetését. "A kormányzás ellenállás, a kormányzás kitartás, a kormányzás reformálás, a kormányzás az igazság kimondása, a kormányzása a bizalom kivívása, főleg akkor, amikor az nagyon nehéz" - tette hozzá.

A parlament alsóháza este tartja a bizalmi szavazást az átalakított kormányról, amelynek tétje, hogy a stagnáló gazdasági helyzet miatt az alig 13 százalékos tetszési mutatóval rendelkező Francois Hollande államfő és a 30 százalékon álló Valls legitimitást szerezzen a reformpolitika folytatásához.

Az 577 fős nemzetgyűlésben a szocialisták 289 képviselői hellyel rendelkeznek, pont annyival, amennyi az abszolút többséghez szükséges. Manuel Valls előző, áprilisban felállt kormányának 306-an szavaztak bizalmat 239 ellenében, akkor ugyanis egyetlen szocialista, radikális baloldali és Zöld képviselő sem szavazott nemmel, viszont egy kisebb részük tartózkodott. Ezúttal viszont a kormánypolitikát bíráló szocialisták, mintegy 30-40 képviselő is tartózkodni fog. Az összesítésbe viszont a tartózkodás nem számít bele, csak az igen, illetve és a nem szavazatok döntenek, így várhatóan a nemzetgyűlés kis többséggel bizalmat szavaz majd a kormányfőnek.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×