Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Iszlám Állam - Élesen elítélte a Biztonsági Tanácsa a brit fogoly lefejezését

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Élesen elítélte az ENSZ Biztonsági Tanácsa vasárnap, hogy az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet lefejezte egy brit foglyát, mert Nagy-Britannia csatlakozott az ellene folytatott nemzetközi katonai fellépéshez.

A BT tagjai közös közleményt adtak ki, amelyben barbár és gyáva cselekedetnek minősítették a kétgyermekes, 44 éves David Cawthorne Haines kivégzését.

A világszervezet legbefolyásosabb testülete azt is kiemelte, hogy a nemzetközi közösséget nem félemlítik meg az ilyen típusú bűncselekmények, inkább erősítik azt a meggyőződést, hogy erővel is fel kell lépni a terrorszervezetek ellen.

Haines egy francia segélyszervezet munkatársaként tevékenykedett Szíriában, onnan rabolták el tavaly márciusban. Lefejezését vasárnap jelentette be az Iszlám Állam egy videoüzenetben. Egy hónapon belül ő volt a harmadik nyugati túsz, akivel ilyen módon végeztek, két amerikai újságíró, James Foley és Steven Sotloff után.

A BT-közlemény szerint az Iszlám Állam felelős több ezer más visszaélésért is a szíriai és az iraki nép ellen.

A tanács a dzsihadisták fogságában lévő összes túsz azonnali és feltétel nélküli szabadon engedését is követelte, és annak szükségességét hangoztatta, hogy a gyilkosok az igazságszolgáltatás kezére kerüljenek.