eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Első ízben lépnek amerikai katonák ukrán területre

15 ország katonái tartanak mától hadgyakorlatot Nyugat-Ukrajnában, miközben a tűzszünet ellenére heves harcok robbantak ki a szakadárok egyik központja, Donyeck körül. Jelentések szerint több polgári áldozata is van az összecsapásoknak.

Vasárnap sűrű fekete füst lebegett Donyeck felett, miközben egész nap az aknatűz és az automata fegyverek hangját lehetett hallani - számoltak be tudósítók.

A városi hatóságok azt állították, hogy több helyi lakos is életét vesztette, és hogy "kritikus" a helyzet, de részleteket nem árultak el. A 62.ua című portál előzetes adatokat idézve az közölte, hogy 5 lakos halt meg. A hétvégén több lakónegyedet is találat ért és házak omlottak össze.

Ugyan a lázadók korábban azt állították, hogy elfoglalták a donyecki repteret, amely az ukrán erők egyik előretolt állása volt, a környéken továbbra is heves harcok folytak.

Az ukrán erők egyik alezredese azt mondta, hogy Karlovkánál 3 embere halt meg a harcokban és hogy semmilyen tűzszünetről nem lehet beszélni.

Minden veszélybe sodorja a 9 napja aláírt fegyvernyugvási egyezményt, amelynek részeként az ukrán erőknek vissza kellett volna vonulniuk, a lázadóknak pedig leállítani az ellenük indított támadásokat.

Ukrajna továbbra is azt állítja, hogy orosz csapatok harcolnak hadserege ellen és nem csitul a propagandaháború sem. A védelmi miniszter egyik tanácsadója szerint az oroszok olyan önjáró lövegeket is átdobtak határon, amelyek "2 kilotonnás nukleáris tölteteket is ki tud lőni".

A nyugat-ukrajnai Lvov közelében 15 ország - köztük az Egyesült Államok részvételével - indul hadgyakorlat. A tervek szerint 200 amerikai katona vesz rész, ami azt is jelenti, hogy első ízben lépnek ukrán területre.

Közben az ukrán média azt találgatja, hogy "taktikát vált-e Putyin" - a newsru híroldal ukrán változata szerint Moszkva az úgynevezett Ellenzéki Blokkot támogatja majd az előrehozott választásokon - ha ez tényleg így van, akkor a lázadó régiókban is megrendezhetik a voksolást.

Ugyanakkor az oroszajkú térségekben korábban sokan az elüldözött Viktor Janukovics elnökhöz kötődő Régiók Pártjára szavaztak, és az RP most közölte, hogy bojkottálhatja az október végi szavazást és "ellenzéki kormányt" hozhat létre.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×