Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Első ízben lépnek amerikai katonák ukrán területre

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
15 ország katonái tartanak mától hadgyakorlatot Nyugat-Ukrajnában, miközben a tűzszünet ellenére heves harcok robbantak ki a szakadárok egyik központja, Donyeck körül. Jelentések szerint több polgári áldozata is van az összecsapásoknak.

Vasárnap sűrű fekete füst lebegett Donyeck felett, miközben egész nap az aknatűz és az automata fegyverek hangját lehetett hallani - számoltak be tudósítók.

A városi hatóságok azt állították, hogy több helyi lakos is életét vesztette, és hogy "kritikus" a helyzet, de részleteket nem árultak el. A 62.ua című portál előzetes adatokat idézve az közölte, hogy 5 lakos halt meg. A hétvégén több lakónegyedet is találat ért és házak omlottak össze.

Ugyan a lázadók korábban azt állították, hogy elfoglalták a donyecki repteret, amely az ukrán erők egyik előretolt állása volt, a környéken továbbra is heves harcok folytak.

Az ukrán erők egyik alezredese azt mondta, hogy Karlovkánál 3 embere halt meg a harcokban és hogy semmilyen tűzszünetről nem lehet beszélni.

Minden veszélybe sodorja a 9 napja aláírt fegyvernyugvási egyezményt, amelynek részeként az ukrán erőknek vissza kellett volna vonulniuk, a lázadóknak pedig leállítani az ellenük indított támadásokat.

Ukrajna továbbra is azt állítja, hogy orosz csapatok harcolnak hadserege ellen és nem csitul a propagandaháború sem. A védelmi miniszter egyik tanácsadója szerint az oroszok olyan önjáró lövegeket is átdobtak határon, amelyek "2 kilotonnás nukleáris tölteteket is ki tud lőni".

A nyugat-ukrajnai Lvov közelében 15 ország - köztük az Egyesült Államok részvételével - indul hadgyakorlat. A tervek szerint 200 amerikai katona vesz rész, ami azt is jelenti, hogy első ízben lépnek ukrán területre.

Közben az ukrán média azt találgatja, hogy "taktikát vált-e Putyin" - a newsru híroldal ukrán változata szerint Moszkva az úgynevezett Ellenzéki Blokkot támogatja majd az előrehozott választásokon - ha ez tényleg így van, akkor a lázadó régiókban is megrendezhetik a voksolást.

Ugyanakkor az oroszajkú térségekben korábban sokan az elüldözött Viktor Janukovics elnökhöz kötődő Régiók Pártjára szavaztak, és az RP most közölte, hogy bojkottálhatja az október végi szavazást és "ellenzéki kormányt" hozhat létre.