Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Rengeteg külföldi önkéntes támogatja az Iszlám Államot

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Akár a korábban becsültnél háromszor több harcosa is lehet az Iszlám Állam nevű terrorszervezetnek - szivárgott ki CIA-s forrásokból. A szervezet júniustól egyre eredményesebben toborozta az önkénteseket, a jelenlegi információk alapján több mint 80 országból 15 ezer külföldi csatlakozott az Iszlám Állam egységeihez.

A CNN az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség, a CIA egyik meg nem nevezett szóvivőjére hivatkozva közölte, hogy az eredetileg becsültnél jóval több katonája lehet a Szíriában és Irakban is meghatározó területeket uraló szélsőséges iszlamista szervezetnek, az Iszlám Államnak.

"20 ezer és 31 500 közötti lehet a terrorcsoport oldalán harcoló militánsok száma" - fogalmazott Jim Sciutto, a CNN munkatársa.

Az amerikai elemzők korábban 10 ezer főre becsülték az Iszlám Állam fegyveres erejét, beleértve a terrorszervezet által a börtönökből kiszabadított rabokat és azokat a szunnita fegyvereseket is, akik azután csatlakoztak a dzsihadistákhoz, hogy azok Szíriából betörtek Irakba.

A CIA azzal magyarázta a hirtelen létszámnövekedést, hogy a harctéri sikerek és a kalifátus kikiáltása nyomán a szervezet júniustól egyre eredményesebben toborozta az önkénteseket, a jelenlegi információk alapján több mint 80 országból 15 ezer külföldi csatlakozott az Iszlám Állam egységeihez, akik közül ráadásul több mint kétezren nyugati országok állampolgárai.

Meggyengítjük és megsemmisítjük az Iszlám Államot. Aki Amerikát fenyegeti, nem talál menedéket - mondta a héten Barack Obama amerikai elnök, majd bejelentette, hogy a terrorszervezet elleni amerikai légicsapásokat Irak után ki fogja terjeszteni Szíriára is, ahol egyébként orosz MIG-ekkel a szír légierő is bombázza az Iszlám Államot. Csütörtökön meg is kezdődtek az amerikai felderítő repülések Szíria fölött, a Pentagon pedig közölte, hogy harci gépeket telepít az iraki-szíriai határ közelében fekvő Erbílbe.

Washington egyébként nemrég tíz arab országgal, köztük Szaúd-Arábiával kötött alkalmi koalíciót az Iszlám Állam ellen.

Hanganyag: Sigmond Árpád