eur:
393.28
usd:
367.37
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla

Rengeteg külföldi önkéntes támogatja az Iszlám Államot

Akár a korábban becsültnél háromszor több harcosa is lehet az Iszlám Állam nevű terrorszervezetnek - szivárgott ki CIA-s forrásokból. A szervezet júniustól egyre eredményesebben toborozta az önkénteseket, a jelenlegi információk alapján több mint 80 országból 15 ezer külföldi csatlakozott az Iszlám Állam egységeihez.

A CNN az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség, a CIA egyik meg nem nevezett szóvivőjére hivatkozva közölte, hogy az eredetileg becsültnél jóval több katonája lehet a Szíriában és Irakban is meghatározó területeket uraló szélsőséges iszlamista szervezetnek, az Iszlám Államnak.

"20 ezer és 31 500 közötti lehet a terrorcsoport oldalán harcoló militánsok száma" - fogalmazott Jim Sciutto, a CNN munkatársa.

Az amerikai elemzők korábban 10 ezer főre becsülték az Iszlám Állam fegyveres erejét, beleértve a terrorszervezet által a börtönökből kiszabadított rabokat és azokat a szunnita fegyvereseket is, akik azután csatlakoztak a dzsihadistákhoz, hogy azok Szíriából betörtek Irakba.

A CIA azzal magyarázta a hirtelen létszámnövekedést, hogy a harctéri sikerek és a kalifátus kikiáltása nyomán a szervezet júniustól egyre eredményesebben toborozta az önkénteseket, a jelenlegi információk alapján több mint 80 országból 15 ezer külföldi csatlakozott az Iszlám Állam egységeihez, akik közül ráadásul több mint kétezren nyugati országok állampolgárai.

Meggyengítjük és megsemmisítjük az Iszlám Államot. Aki Amerikát fenyegeti, nem talál menedéket - mondta a héten Barack Obama amerikai elnök, majd bejelentette, hogy a terrorszervezet elleni amerikai légicsapásokat Irak után ki fogja terjeszteni Szíriára is, ahol egyébként orosz MIG-ekkel a szír légierő is bombázza az Iszlám Államot. Csütörtökön meg is kezdődtek az amerikai felderítő repülések Szíria fölött, a Pentagon pedig közölte, hogy harci gépeket telepít az iraki-szíriai határ közelében fekvő Erbílbe.

Washington egyébként nemrég tíz arab országgal, köztük Szaúd-Arábiával kötött alkalmi koalíciót az Iszlám Állam ellen.

Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában
szakértők az Arénában

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.

Závecz: a Fidesz és még öt erő szerezhet EP-mandátumot

Tovább csökkent a Fidesz támogatottsága, de április első felében még így is a választók negyede mellette volt; Magyar Péter pártjának EP-listája a harmadik helyen áll – derül ki a Závecz Research Intézet friss méréséből. A részletekről az InfoRádió Závecz Tibort kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×