eur:
395.83
usd:
367.32
bux:
65309.69
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Merkel: a német kormány nem tűri el az antiszemitizmust

A német kormány a lehető leghatározottabban elítéli az antiszemitizmus valamennyi formáját, és mindent megtesz a zsidógyűlölet ellen - mondta a német kancellár vasárnap Berlinben egy antiszemitizmus elleni tüntetésen.

Aki megtámad valakit csak azért, mert kipát visel vagy Dávid-csillaggal díszített láncot hord, "az mindannyiunkra rátámad, és aki zsidó síremlékeket gyaláz meg, az a mi kultúránkat gyalázza meg" - mondta Angela Merkel a Németországi Zsidók Központi Tanácsa által szervezett demonstráción, hangsúlyozva, hogy a német kormány és az állami szervek az összes létező jogállami lehetőséget megragadva lépnek fel az antiszemitizmus ellen.

A zsidóság, a zsidó élet a német kultúra és önazonosság elszakíthatatlan része. "Zsidó barátaink, szomszédaink, kollegáink, Németországban otthon vagytok" - mondta a kancellár a Berlin jelképének számító Brandenburgi kapunál tartott tüntetésen, amelyet azért rendeztek, mert a Gázai övezetben indított izraeli katonai műveletek nyomán megszaporodtak az antiszemita megnyilvánulások Németországban, főleg utcai tüntetéseken és közösségi portálokon voltak tapasztalhatók zsidóellenes kirohanások.

Aki az Izrael állam tevékenységével szembeni bírálatba csomagolja a zsidógyűlöletet és a gyülekezés szabadságát felhasználja az antiszemita eszmék terjesztésére, az visszaél a német társadalom alapértékeivel - szögezte le Angela Merkel.

"Azt akarjuk, hogy a zsidók biztonságban érezzék magukat nálunk, és tudják, hogy Németország a közös hazánk" - mondta a kancellár.

Az "Állj ki érte! Soha többet zsidógyűlöletet!" címmel meghirdetett demonstráción több ezren vettek részt, köztük a német politika és közélet számos vezető képviselője. A tüntetésen megjelent Joachim Gauck államfő, a kormány több tagja, parlamenti pártok, társadalmi szervezetek és egyházak vezetői.

Beszédet mondott többek között Reinhard Marx bíboros, München-Freising érsek, a német katolikus püspöki konferencia elnöke, aki üzenetét a németországi zsidó közösségnek címezve hangsúlyozta, hogy "nem vagytok egyedül, veletek vagyunk".

Nikolaus Schneider, a Németországi Evangélikus Egyház (EKD) tanácsának elnöke beszédében azt emelte ki, hogy az antiszemitizmus istenkáromlás.

Dieter Graumann, a Németországi Zsidók Központi Tanácsának elnöke az utóbbi évtizedek legsúlyosabb zsidóellenes gyűlölethullámának nevezte a Gázai övezetben indított izraeli hadművelet miatt szervezett július-augusztusi tüntetéssorozatot és az interneten megjelent antiszemita írások, bejegyzések, hozzászólások sorát, valamint a zsidók és zsinagógák elleni támadásokat. A zsidó közösség "nagyon nehéz heteket élt meg, a legrosszabb álmainkat is felülmúlták az események", és sokan azt kérdezik, vajon van-e jövője a zsidóságnak Németországban - fejtette ki Dieter Graumann.

Címlapról ajánljuk

Egyre több ország ismeri fel a menekülthelyzet tarthatatlanságát

A humanitárius hozzáférést és a migránsok menedékjogi helyzetét elemezte egy nemzetközi tanulmány, melynek készítői szakpolitikai intézkedéseket is javasolnak az érintett országok vezetőinek. A Migrációkutató Intézet vezető kutatója azt mondta az InfoRádióban, hogy a jelentés megerősíti, egyre több nyugati kormányzat ébred rá, milyen veszélyei lehetnek az illegális migrációnak, ugyanakkor Tárik Meszár szerint az elemzés több megállapítása is ellentmondásos.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×