Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Orosz pénzügyminiszter: állami mentőöv a szankció sújtotta cégeknek

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Oroszország kész Nemzeti Jóléti Alapjából pénzügyi mentőövet dobni a Rosznyefty (Rosneft) vezető olajvállalatnak és a Novatek földgáztermelő cégnek, amelyek a nyugati szankciók miatt több tízmilliárd dolláros segítséget kértek az államtól - mondta Anton Sziluanov orosz pénzügyminiszter szombaton.

"Általában véve készek vagyunk mérlegelni ezeket az előterjesztéseket (...) a Nemzeti Jóléti Alap 60 százalékának korlátján belül" - fogalmazott a miniszter a két cég kérésével kapcsolatban egy milánói rendezvényen az Interfax hírügynökség beszámolója szerint. Azt is kijelentette, hogy a Rosznyefty és a Novatek "az elsők lesznek (az alap által finanszírozott befektetések) sorában".

A mintegy 85 milliárd dollárra rúgó - alapvetően az ország nyugdíjrendszerének finanszírozását szolgáló - nemzeti alap 60 százalékát fordítja belföldi befektetésekre, infrastrukturális beruházásokra az orosz kormány. Sziluanov szavai szerint az alap ezen részéből kaphatna segítséget a két bajba jutott cég, bár azt nem részletezte, hogy pontosan mennyit.

A Rosznyefty Oroszország olajkitermelésének 40 százalékát adja, míg a Novatek a legnagyobb magánkézben lévő orosz földgáztermelő vállalat. A két vállalat azért szorul segítségre, mert az Európai Unió és az Egyesült Államok által az ukrán válság kapcsán kivetett szankciók miatt nem tudnak hozzáférni a nyugati pénzpiacokhoz.

Orosz sajtóértesülések szerint Igor Szecsin, a Rosznyefty elnöke augusztusban 1,5 billió rubeles, azaz mintegy 40 milliárd dolláros pénzügyi támogatást kért, hogy a cég törleszteni tudja külföldi adósságait. Arról nem tudni, hogy a Novateknek pontosan mekkora összegre lenne szüksége.