eur:
393.88
usd:
365.19
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Orosz pénzügyminiszter: állami mentőöv a szankció sújtotta cégeknek

Oroszország kész Nemzeti Jóléti Alapjából pénzügyi mentőövet dobni a Rosznyefty (Rosneft) vezető olajvállalatnak és a Novatek földgáztermelő cégnek, amelyek a nyugati szankciók miatt több tízmilliárd dolláros segítséget kértek az államtól - mondta Anton Sziluanov orosz pénzügyminiszter szombaton.

"Általában véve készek vagyunk mérlegelni ezeket az előterjesztéseket (...) a Nemzeti Jóléti Alap 60 százalékának korlátján belül" - fogalmazott a miniszter a két cég kérésével kapcsolatban egy milánói rendezvényen az Interfax hírügynökség beszámolója szerint. Azt is kijelentette, hogy a Rosznyefty és a Novatek "az elsők lesznek (az alap által finanszírozott befektetések) sorában".

A mintegy 85 milliárd dollárra rúgó - alapvetően az ország nyugdíjrendszerének finanszírozását szolgáló - nemzeti alap 60 százalékát fordítja belföldi befektetésekre, infrastrukturális beruházásokra az orosz kormány. Sziluanov szavai szerint az alap ezen részéből kaphatna segítséget a két bajba jutott cég, bár azt nem részletezte, hogy pontosan mennyit.

A Rosznyefty Oroszország olajkitermelésének 40 százalékát adja, míg a Novatek a legnagyobb magánkézben lévő orosz földgáztermelő vállalat. A két vállalat azért szorul segítségre, mert az Európai Unió és az Egyesült Államok által az ukrán válság kapcsán kivetett szankciók miatt nem tudnak hozzáférni a nyugati pénzpiacokhoz.

Orosz sajtóértesülések szerint Igor Szecsin, a Rosznyefty elnöke augusztusban 1,5 billió rubeles, azaz mintegy 40 milliárd dolláros pénzügyi támogatást kért, hogy a cég törleszteni tudja külföldi adósságait. Arról nem tudni, hogy a Novateknek pontosan mekkora összegre lenne szüksége.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×