Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Venezuelát egyhangúlag jelölték az ENSZ BT-be

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A venezuelai szocialista kormánynak csendes diplomáciával sikerült elérnie a néhai Hugo Chávez elnök vágyott célját: a latin-amerikai és karibi államok egyhangúlag támogatják, hogy bekerüljön az ENSZ Biztonsági Tanácsába - közölte helyi idő szerint még csütörtökön Bogotában egy dominikai diplomata.

Venezuela jelöltségének megerősítésére egy New Yorkban, zárt ajtók mögött tartott tanácskozáson került sor még július 23-án - mondta el Amin Cruz, aki az ülésen elnökölt.

Amikor Chávez 2006-ban megpróbálta megszerezni a térség támogatását, az Egyesült Államoknak sikerült megtorpedóznia a tervet. Washington most egyelőre csendben maradt.

Venezuelának az ENSZ közgyűlésében a jövő hónapban titkos szavazáson meg kell még szereznie a voksok kétharmadát, hogy tényleg bekerüljön a BT-be, de régiós ellenjelölt nélkül jó esélye van rá - mondják elemzők, akik szerint ha ez történik, éles hangú vitákra kell számítani a testületben a venezuelai és az amerikai diplomaták között.

A venezuelai külügyminisztérium nem volt hajlandó megerősíteni vagy cáfolni a hírt, és még azt sem jelentette be nyilvánosan, hogy megpályázott egy nem állandó helyet a tíz közül.

Legutóbb, 2006-ban 47 eredménytelen szavazás volt a Közgyűlésben Venezuela BT-tagságáról, s végül vissza kellett lépnie egy kompromisszumos jelölt, Panama javára.