eur:
393.43
usd:
366.97
bux:
66401.21
2024. április 25. csütörtök Márk

Porosenko Ukrajna melletti szolidaritás jeleként értékelte az Oroszország elleni újabb EU-szankciókat

Petro Porosenko ukrán elnök szerint az Európai Unió által Oroszországgal szemben kivetett újabb szankciók azt jelzik, hogy az unió egységesen szolidáris Ukrajnával. Erről az államfő pénteken Kijevben beszélt a Jaltai Európai Stratégia (YES) elnevezésű nemzetközi fórumon.

"Tegnapi döntésével az EU megmutatta egységét, valamint szolidaritását Ukrajnával egy olyan időszakban, amikor magának az uniónak is megvannak a saját gondjai. Ez mutatja, milyen közel állnak Ukrajnához az unió vezetői, és tagállamai. Még sohasem éreztem ilyen fokú szolidaritást. Az európai család teljes jogú tagjának érzem magam" - hangoztatta az államfő.

Szavai szerint a döntés azt mutatja, hogy az Európai Unió prioritásként kezeli az ukrajnai helyzet rendezését.

Porosenko kiemelte annak fontosságát, hogy szeptember 16-án egy időben fogja ratifikálni Ukrajna EU-társulási szerződését a kijevi törvényhozás és az Európai Parlament. Ezt történelmi eseménynek nevezte. Elmondta, hogy videókapcsolaton keresztül az EP- és az ukrán parlament képviselői láthatják majd egymást a ratifikációkor.

Ígéretet tett arra, hogy az őszi parlamenti választások és a kelet-ukrajnai konfliktus rendezése után felgyorsulnak a reformok Ukrajnában.

Kifejezte meggyőződését, hogy csakis tárgyalások útján rendezhető a kelet-ukrajnai helyzet. Emlékeztetett a szeptember 5-i minszki találkozón elért eredményekre, a tűzszünetről és a fogolycseréről született megegyezésre. Szavai szerint meggyőződése, hogy Ukrajnának sikerül majd rendeznie Oroszországgal azokat a vitás kérdéseit, amelyeket Kijevnek az európai szabadkereskedelmi övezethez való csatlakozása vet fel.

Az elnök fontosnak nevezte, hogy az ukrán parlament elfogadja a Donyeck és Luhanszk megyék egyes területeinek nyújtandó különleges státust. Biztosította afelől, hogy ez semmiképpen nem veszélyezteti Ukrajna területi egységét.

Porosenko beszédében fogadkozott, hogy az Oroszország által márciusban bekebelezett Krím félsziget vissza fog kerülni Ukrajnához, és "nem feltétlenül katonai eszközökkel".

Porosenko reggel négyszemközt találkozott Martin Schulzcal, az Európai Parlament elnökével, akinek köszönetet mondott Ukrajna európai integrációs törekvéseinek támogatásáért.

Martin Schulz megjegyezte, hogy újraválasztása óta ez az első unión kívüli látogatása. "Ez azt mutatja, hogy az Európai Parlament Önökkel van" - jelentette ki.

Schulz a fórumon felszólalva "óvatos optimizmussal" értékelte a jelenlegi kelet-ukrajnai helyzetet. "Most van okunk az óvatos optimizmusra. Több jelentésben arról számolnak be, hogy Oroszország elkezdte kivonni csapatait Kelet-Ukrajnából" - mondta az Európai Parlament elnöke. Szintén kedvező jelnek nevezte, hogy a kelet-ukrajnai oroszbarát szeparatista fegyveresek a minszki megállapodásnak megfelelően fokozatosan szabadon engedik foglyaikat.

Hangsúlyozta, hogy a válság nem rendezhető katonai módszerekkel, és a rendezésbe be kell vonni Moszkvát is. "Tetszik vagy sem, ez a probléma Oroszország nélkül nem oldható meg" - szögezte le Schulz. Felszólította ugyanakkor Moszkvát, hogy hagyjon fel az EU-tagállamokkal szembeni provokációkkal és fenyegetésekkel.

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×