Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Júliusban nőtt az unió ipari termelése

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Idén júliusban 0,7 százalékkal nőtt az ipari termelés júniushoz képest az Európai Unióban (EU) és 1 százalékkal az eurózónában - szerepelt az EU statisztikai hivatalának, az Eurostatnak a pénteki közleményében.

Az EU-ban a beruházási javak termelése 2,3 százalékkal nőtt, a nem tartós fogyasztási cikkeké 0,8 százalékkal, a közbülső termékeké 0,4 százalékkal, miközben az energetikai cikkek termelése 0,6 százalékkal, a tartós fogyasztási cikkek termelése pedig 0,8 százalékkal csökkent.

Az eurózónában a beruházási javak termelése 2,6 százalékkal emelkedett, a nem tartós fogyasztási cikkeké 1,2 százalékkal, a közbülső termékeké 0,5 százalékkal. A tartós fogyasztási cikkek termelésénél 1,2 százalékos, az energetikai cikkek termelésénél 1,3 százalékos csökkenés volt az Eurostat becslése szerint.

A tagállamok közül az ipari termelés havi szinten legjobban Írországban (11,3 százalék), Észtországban (2,8 százalék), Szlovéniában (2,3 százalék) és Horvátországban (2,1 százalék) nőtt. A termelés Dániában (mínusz 4,7 százalék), Máltán (mínusz 4,2 százalék) és Görögországban (mínusz 1,7 százalék) csökkent a legnagyobb mértékben.

Éves alapon, 2014 júliusát 2013 júliusával összehasonlítva, 2 százalékkal nőtt az ipari termelés az EU-ban és 2,2 százalékkal az eurózónában.

Magyarországon júliusban havi szinten 1,6 százalékkal, éves szinten 12,3 százalékkal nőt az ipari termelés. A júliusi éves növekedés a második legnagyobb volt az EU tagállamai közül, egyedül Írországban mértek nagyobb (17,6 százalékos) éves bővülést.