eur:
393.79
usd:
365.35
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Először látogat a pápa muszlim többségű országba

Ferenc pápa a török fővárosba, Ankarába, valamint Isztambulba látogat november végén, a katolikus egyházfőnek ez lesz az első látogatása egy többségében muszlimok lakta országban - közölte pénteken a Vatikán.

Federico Lombardi szentszéki szóvivő azt mondta, az utazás pontos időpontja és menetrendje még egyeztetés alatt áll.

Előzetes értesülések szerint a pápa I. Bartolomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárkának, mintegy 250 millió ortodox keresztény hívő szellemi vezetőjének meghívására november 29-én érkezne Törökországba, majd ott töltené az ortodox vallás alapítójának számító Szent András november 30-án esedékes ünnepét. A Vatikán azt is hozzátette, hogy Recep Tayyip Erdogan török államfő ugyancsak a főként muszlim lakosú országba invitálta az egyházfőt.

A katolikus egyházfő baráti viszonyt ápol I. Bartolomaiosz pátriárkával. Ferenc pápa május végi izraeli útja során az ortodox és a katolikus egyházfő együtt mutatott be misét a jeruzsálemi Szent Sír-templomban, azon a helyen, ahol a keresztény hagyomány szerint Jézust megfeszítették és eltemették, s kiadtak egy közös nyilatkozatot is.

Bár a katolikus és az ortodox egyház álláspontja továbbra is különbözik egymástól olyan kulcsfontosságú kérdésekben, mint a papi nőtlenség és központi pápai hatalom, történtek lépések a kölcsönös megértés irányában VI. Pál pápa és Athenagorasz pátriárka 1964-es jeruzsálemi találkozója óta. Ez volt a pápa és az ortodox pátriárka első találkozója több mint 500 év óta.

Ferenc pápa törökországi - a különböző felekezetek és etnikai csoportok közötti összetűzések dúlta Iraktól és Szíriától nem messze lezajló - látogatása a különböző vallások közötti békés együttélés lehetőségének üzenetét hordozza.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 29. 09:45
2024. március 29. 09:00
×
×
×
×