Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Először látogat a pápa muszlim többségű országba

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Ferenc pápa a török fővárosba, Ankarába, valamint Isztambulba látogat november végén, a katolikus egyházfőnek ez lesz az első látogatása egy többségében muszlimok lakta országban - közölte pénteken a Vatikán.

Federico Lombardi szentszéki szóvivő azt mondta, az utazás pontos időpontja és menetrendje még egyeztetés alatt áll.

Előzetes értesülések szerint a pápa I. Bartolomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárkának, mintegy 250 millió ortodox keresztény hívő szellemi vezetőjének meghívására november 29-én érkezne Törökországba, majd ott töltené az ortodox vallás alapítójának számító Szent András november 30-án esedékes ünnepét. A Vatikán azt is hozzátette, hogy Recep Tayyip Erdogan török államfő ugyancsak a főként muszlim lakosú országba invitálta az egyházfőt.

A katolikus egyházfő baráti viszonyt ápol I. Bartolomaiosz pátriárkával. Ferenc pápa május végi izraeli útja során az ortodox és a katolikus egyházfő együtt mutatott be misét a jeruzsálemi Szent Sír-templomban, azon a helyen, ahol a keresztény hagyomány szerint Jézust megfeszítették és eltemették, s kiadtak egy közös nyilatkozatot is.

Bár a katolikus és az ortodox egyház álláspontja továbbra is különbözik egymástól olyan kulcsfontosságú kérdésekben, mint a papi nőtlenség és központi pápai hatalom, történtek lépések a kölcsönös megértés irányában VI. Pál pápa és Athenagorasz pátriárka 1964-es jeruzsálemi találkozója óta. Ez volt a pápa és az ortodox pátriárka első találkozója több mint 500 év óta.

Ferenc pápa törökországi - a különböző felekezetek és etnikai csoportok közötti összetűzések dúlta Iraktól és Szíriától nem messze lezajló - látogatása a különböző vallások közötti békés együttélés lehetőségének üzenetét hordozza.