eur:
393.83
usd:
365.67
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Egyél brüsszeli, igyál bordeaux-i módra!

A belga konyha különlegességei mellett a nemzetközi gasztronómia finomságaival is megismerkedhetnek az érdeklődők azon a gasztronómiai fesztiválon, amelyre világ tíz nagyvárosának és kistérségének képviselőit is meghívták Brüsszelbe, hogy bemutathassák szűkebb hazájuk legjellegzetesebb ételeit.

Az "Eat! Brussels, drink! Bordeaux" nevű, bordeuax-i borkóstolással egybekötött fesztivál a város egyik legszebb parkjában, a Bois de la Cambre-ban nyílt meg csütörtökön.

Brüsszel város vezetése 2012 szeptemberében szervezett először hasonló nagyszabású gasztronómiai fesztivált Brusselicius elnevezéssel, amelyen elsősorban belga éttermek mutatkoztak be a hazai konyha remekeivel. A rendezvény nagy sikerén fellelkesülve a következő évben már nemzetközi jelleget is adtak az eseménynek, azzal a céllal, hogy az étvágygerjesztő finomságok felvonultatásával is hangsúlyozzák a város sokszínűségét, kozmopolita jellegét. Így mutatkozhatott be a tavalyi fesztiválon egyebek közt a híres karcagi birkapörkölt és sok más magyar finomság is.

Az idei bemutatóra szintén meghívásos alapon húsz - köztük tíz külföldi - térség, illetve nagyváros éttermeinek képviselői jöttek el a Cambre-ba. A hasonló gasztronómiai hagyományokkal rendelkező résztvevők úgynevezett kulináris falvakba tömörülve mutatják be miniadagokban, miniáron - adagonként egy euróért - kínált csemegéiket, hogy mindenki tetszése és étvágya szerinti mennyiségben kóstolgathasson, válogathasson a kínálatból.

A rendezvényen két kínai tartomány is képviselteti magát, az erős ízeiről híres Szecsuán, illetve a gazdag, rafinált ízeket Brüsszelbe hozó Peking, amelynek kínálatból a híres pekingi kacsa sem hiányzik.

Hagyományos marokkói ételekkel érkezett Brüsszelbe Rabat környékéről az az étterem, amelynek pultján kuszkuszt, őrölt szezámmagból készült, fűszeres tahini szószt és édes marokkói aprósüteményt kóstolhatnak az érdeklődők, és a finom falatokat mentateával öblíthetik le.

Különleges afrikai ételekkel ismerkedhetnek a látogatók a kongói Katanga csemegéit kínáló pultnál.

A Bulgáriából, Szófia térségéből érkező szakácsok a szláv konyhát az erőteljes mediterrán ízekkel - sok hagymával, fokhagymával, zsályával, petrezselyemmel, mentával és kaporral - ötvöző ételeikkel lepték meg a látogatókat.

A szlovén konyhát Ljubljanából érkezett mesterek ismertetik meg a rendezvény látogatóival.

Pozsony térségéből brindzás, vagyis juhtúrós galuskát - "magyarul": sztrapacskát - és többféle ízben sütött pirogokat hoztak a szlovákiai szakácsmesterek.

Lengyelország középső részének konyhaművészetét a Mazoviából, a Mazuri-tavak vidékéről Brüsszelbe hozott gazdag ízvilágú harapnivalókat kóstolgatva ismerhetik meg a fesztivál vendégei.

Nem hiányzik az ízek versengéséből a francia konyha - közelebbről a Párizst körülölelő Ile-de-France - sem, számos más finomság mellett sok-sok sajttal.

A tengerentúlról érkeztek a kanadai Quebec vendégszakácsai, bemutatva az indián, francia és angolszász gasztronómiai kultúrát összeolvasztó ínyencségeiket, többféle lazacétellel, juharsziruppal, vörös áfonyával sütött édességekkel kínálva a harapnivalóra vágyókat.

A fesztivál az ízletes ételek mellett a neves borok ünnepe is, a szervezők a francia borvidékek közül a bordeaux-i borok termelőit hívták meg a rendezvényre.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 29. 09:00
×
×
×
×