eur:
393.01
usd:
367.24
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla

A Szberbank is felkerült az amerikai szankciós listára

Barack Obama amerikai elnök csütörtöki ígéretének megfelelően, pénteken nyilvánosságra hozták az Oroszország elleni újabb amerikai gazdasági büntetőintézkedések konkrét részleteit, a listára felkerült az oroszországi Szberbank is.

Barack Obama csütörtökön azt mondta, hogy az Egyesült Államok csatlakozik az Európai Unióhoz abban, hogy új, a pénzügyi, energetikai és hadiipari szektort érintő szankciókat vezet be Oroszország ellen azért, mert augusztusban csapatokat vezényelt Kelet-Ukrajnába.

Washington előzőleg július 17-én szigorította és bővítette ki az Oroszország elleni szankciókat. Akkor az volt az újdonság, hogy míg korábban Washington jobbára csak magánszemélyeket és cégeket sújtott Moszkva ukrajnai politikája miatt, az újabb büntetőintézkedések már egész gazdasági szektorokat érintett. Az akkori intézkedés kiterjedt az energia- és fegyveriparra, tovább több bankra, így a Banka Moszkvira, a Gazprombankra, a Roszszelhozbankra, a Vnyesekonombankra és a VTB bankra.

A pénteken ismertetett amerikai lépés tovább szigorította a bankok elleni szankciókat és a listára felkerült a Szberbank is. Ez kizárólag csak az oroszországi Szberbankra vonatkozik, a pénzintézet legfeljebb 30 napra vehet fel hitelt külföldön, csakúgy, mint a szankciós listán szereplő többi bank is.

German Gref, a Szberbank vezetője az amerikai bejelentés után nem zárta ki annak a lehetőségét, hogy megemelik a devizabetétek utáni kamatot.

Pénteken tovább szigorította Washington a szankciókat az orosz olajcégekkel szemben is. Mostantól nem lehet a Gazprom Nyeftynek, a Lukoilnak, Szurgutnyeftyegaznak és a Rosznyeftynek eladni mélytengeri és sarkköri olajkutatáshoz szükséges termékeket, szolgáltatásokat és technológiákat. Ezen felül a Gazprom Nyefty és a Transznyefty esetében Washington megszigorította a külföldi finanszírozás feltételeit.

Az új szankciós listára felkerült továbbá a Rosztyeh orosz állami fegyvergyártó vállalat is.

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×