eur:
393.36
usd:
368.19
bux:
65982.54
2024. április 24. szerda György

Putyin és Porosenko nagyjából elégedett

Vlagyimir Putyin és Petro Porosenko egészében véve elégedett a délkelet-ukrajnai tűzszünet betartásával - kommentálta Putyin külpolitikai tanácsadója az orosz és az ukrán államfő legutóbbi telefonbeszélgetését szerdán.

Jurij Usakov hozzátette: "mindkét fél tisztában van azzal, hogy a folyamat bonyolult és nem minden történik száz százalékosan simán".

Jurij Usakov, az orosz elnök külpolitikai tanácsadója Vlagyimir Putyin és Petro Porosenko keddi megbeszélését érdekesnek és tartalmasnak nevezte.

Az orosz és az ukrán államelnök kedden beszélt egymással újra telefonon és a Kreml tájékoztatása szerint Vlagyimir Putyin hangsúlyozta, hogy Oroszország továbbra is kész közreműködni a válság békés rendezésében.

Az orosz államfő külpolitikai tanácsadója most kijelentette, hogy a büntetőintézkedések nem befolyásolják Oroszországnak a békés ukrajnai rendezéssel kapcsolatos alapvető álláspontját. Usakov részben arra reagált, hogy Petro Porosenko ukrán államfő aláírta azt a törvényt, amely lehetővé teszi a külföldi államokkal, így az Oroszországgal szembeni szankciók alkalmazását.

Az augusztus közepén elfogadott ukrán jogszabály több mint húsz korlátozó intézkedést tesz lehetővé, beleértve az energiahordozók Ukrajna területén való továbbításának leállítását és az ország légterén való átrepülések, légi-, és szárazföldi áruszállítások betiltását is.

Kijev büntetőintézkedésekkel akarja sújtani a délkelet-ukrajnai oroszbarát fegyveres szakadárokat és a Krím félsziget Oroszországhoz csatolását pénzelő természetes és jogi személyeket. A szankciókkal sújtandók listáját az ukrán kormány javaslata alapján a Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács (RNBO) állítja majd össze.

A szankciók kiterjedhetnek a listára kerülő személyek és vállalatok gazdasági, kereskedelmi tevékenységének megtiltására, valamint bankbetéteik befagyasztására. Az RNBO megakadályozhatja a tőkekivonást, leállíthatja a gazdasági és pénzügyi kötelezettségek teljesítését is.

Az Európai Unió tagállamainak nagykövetei is egyeztetnek Brüsszelben a hétfőn eldöntött, Oroszország elleni újabb büntetőintézkedésekről. Ezek bevezetését egyelőre elhalasztották, hogy legyen idő értékelni a kelet-ukrajnai tűzszünet és béketerv megvalósítását.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor a Szakma Sztár fesztiválon: "ha csinálsz valamit, csináld világszínvonalon, ez rám is vonatkozik"

Nehéz ugyan szerinte kisilabizálni, hogy mit hoz a jövőt, de a kormány segít abban az MKIK-val összefogásban, hogy megfelelő, korszerű, időt álló képzésben részesülhessenek a fiatalok egy veszélyes világban is - mondta a miniszterelnök egy fiatalok szakmaválasztását segítő fesztivál szónokaként.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×