Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Merkel: azonnal be kell vezetni az újabb szankciókat Oroszország ellen

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A német kancellár szerint haladéktalanul be kell vezetni az Oroszország elleni újabb uniós szankciókat, mert a kelet-ukrajnai válságövezetben nem valósul meg teljes mértékben a tűzszüneti megállapodásban szereplő béketerv.

Angela Merkel szerdán a Bundestagban elmondott beszédében kiemelte, hogy ugyan javult a helyzet az utóbbi napokban, de "nincs 100 százalékos tűzszünet", és az eddigi tapasztalatok alapján nem hajtják végre teljes egészében a kelet-ukrajnai szakadárok, Oroszország és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) képviselői által múlt pénteken aláírt tűzszüneti megállapodásban szereplő béketervet.

Hangsúlyozta: "a tűzszünet és a fogyok szabadon bocsátása csupán két elem" a tervből. Ezért a német kormány "az adott helyzetre tekintettel fellép" a napokban elfogadott uniós büntetőintézkedések kihirdetéséért.

Ugyanakkor a szankció soha nem öncélú, csak akkor rendelik el, ha elkerülhetetlen, és "amennyiben teljesül a 12 pontból álló terv, mi javasoljuk elsőként az újabb büntetőintézkedések feloldását" - mondta a német kancellár.

A tűzszüneti megállapodás egyebek között arról rendelkezik, hogy az EBESZ-nek kell biztosítania az ukrán-orosz államhatár állandó ellenőrzését, és biztonsági övezetet kell létrehozni a határ menti övezetekben. Tartalmazza továbbá azt is, hogy ki kell vonni Ukrajna területéről a "törvénytelen fegyveres csoportokat, a hadieszközöket, a fegyvereseket és a zsoldosokat", és a Donyeck és Luhanszk megye "különleges jogállásáról szóló ideiglenes törvénnyel összhangban meg kell rendezni ezeken a területeken az előre hozott helyhatósági választásokat".

A tagállamok uniós nagykövetei szerdán Brüsszelben egyeztetnek az újabb szankciókról, amelyekről hétfőn határoztak, bevezetésüket viszont elhalasztották, hogy legyen idő értékelni a kelet-ukrajnai tűzszünet és béketerv megvalósítását. Egyben jelezték, hogy az EU készen áll a szankciók részleges vagy teljes felülvizsgálatára, ha azt a helyszínen zajló fejlemények indokolják.