eur:
393.76
usd:
365.11
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Kiszabadulhatnak a Golánon elrabolt békefenntartók

Hamarosan kiszabadul az a 45 Fidzsi-szigeteki békefenntartó, akit két hete rabolt el a szíriai Golán-fennsíkon az an-Nuszra Front nevű iszlamista lázadószervezet - adta hírül szerdán a fidzsi kormány.

"A fidzsi katonákat hamarosan szabadon engedik. Részletek később" - közölte Facebook-oldalán a csendes-óceáni szigetország tájékoztatási minisztériuma.

A közlemény sem a foglyul ejtett katonák egészségi állapotára, sem szabadon engedésük időpontjára nem tért ki.

A szíriai polgárháborúban a damaszkuszi rezsim ellen harcoló an-Núszra Front múlt csütörtökön ejtette foglyul az izraeli-szíriai határt mintegy 70 kilométer hosszan felügyelő ENSZ-misszió (UNDOF) 45 Fidzsi-szigeteki kéksapkását, ismeretlen helyre szállítva őket. Az ostrom alá vett békefenntartókat a misszió parancsnoka előzőleg arra utasította, hogy adják meg magukat az an-Núszra Front harcosainak.

Az elhurcolt Fidzsi-szigeteki katonák szabadon bocsátásáért cserébe a lázadók azt követelték a világszervezettől, hogy törölje az an-Núszrát a terrorszervezeteknek minősített csoportok listájáról, és küldjön humanitárius segélyszállítmányt a szíriai főváros, Damaszkusz környékén fekvő és az an-Núszra fellegvárának számító egyik településre.

A lázadók a misszió két Fülöp-szigeteki alakulatát is megtámadták, ők azonban felvették a harcot és a hét végén ki tudtak törni a támadók gyűrűjéből.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×