Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Kiszabadulhatnak a Golánon elrabolt békefenntartók

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Hamarosan kiszabadul az a 45 Fidzsi-szigeteki békefenntartó, akit két hete rabolt el a szíriai Golán-fennsíkon az an-Nuszra Front nevű iszlamista lázadószervezet - adta hírül szerdán a fidzsi kormány.

"A fidzsi katonákat hamarosan szabadon engedik. Részletek később" - közölte Facebook-oldalán a csendes-óceáni szigetország tájékoztatási minisztériuma.

A közlemény sem a foglyul ejtett katonák egészségi állapotára, sem szabadon engedésük időpontjára nem tért ki.

A szíriai polgárháborúban a damaszkuszi rezsim ellen harcoló an-Núszra Front múlt csütörtökön ejtette foglyul az izraeli-szíriai határt mintegy 70 kilométer hosszan felügyelő ENSZ-misszió (UNDOF) 45 Fidzsi-szigeteki kéksapkását, ismeretlen helyre szállítva őket. Az ostrom alá vett békefenntartókat a misszió parancsnoka előzőleg arra utasította, hogy adják meg magukat az an-Núszra Front harcosainak.

Az elhurcolt Fidzsi-szigeteki katonák szabadon bocsátásáért cserébe a lázadók azt követelték a világszervezettől, hogy törölje az an-Núszrát a terrorszervezeteknek minősített csoportok listájáról, és küldjön humanitárius segélyszállítmányt a szíriai főváros, Damaszkusz környékén fekvő és az an-Núszra fellegvárának számító egyik településre.

A lázadók a misszió két Fülöp-szigeteki alakulatát is megtámadták, ők azonban felvették a harcot és a hét végén ki tudtak törni a támadók gyűrűjéből.