eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Így gondolkodnak az amerikaiak és az európaiak Oroszországról

Az amerikaiak és az európaiak többségének negatív képe van Oroszországról és Ukrajna támogatásának pártján áll, még akkor is, ha ez veszélyezteti a Moszkvával való viszonyt - derül ki a German Marshall Alapítvány amerikai közpolitikai és adományosztó intézmény szerdán Párizsban közzétett éves tanulmányából.

A felmérés szerint az amerikaiaknak 71, az európaiaknak pedig 68 százaléka van rossz véleménnyel Oroszországról.

A megkérdezett európaiak (Németország, Franciaország, Nagy-Britannia, Olaszország, Hollandia, Lengyelország, Portugália, Spanyolország, Görögország, Svédország) 58 százaléka úgy véli, hogy "Ukrajnát továbbra is segíteni kell gazdasági és politikai téren, még akkor is, ha ez növeli a konfliktust Oroszországgal". Erről a németek (65 százalék) és a svédek (73 százalék) vannak leginkább meggyőződve, s csak Görögországban kisebbségi ez a vélemény, 44 százalékkal.

Az európaiaknak egyébként 61 százaléka a szankciók szigorítását szeretné Oroszországgal szemben, de 71 százalékuk nem támogatná katonai felszerelések küldését Ukrajnának.

Oroszországban viszont a megkérdezettek többsége (53 százaléka) úgy véli, hogy Moszkvának meg kell tartania a befolyását Ukrajnában, még akkor is, ha emiatt nő a konfliktus az Európai Unióval.

Az oroszok egyébként azt gondolják, hogy a nemzetközi kérdésekben hazájuknak az olyan feltörekvő országokkal kellene elsősorban együttműködniük, mint India és Kína (36 százalék), valamint a FÁK-államokkal (29 százalék) és csak 14 százalékuk szeretné a szorosabb viszonyt az Európai Unióval, 2 pedig az Egyesült Államokkal. Az oroszok tíz százaléka szerint pedig Moszkvának egyedül kellene fellépnie a nemzetközi színtéren.

A Nagy-Britanniának az Európai Unióból való esetleges kilépését érintő kérdésben az európaiak 51 százaléka azon az állásponton van, hogy jobban tekintetbe kellene venni a britek igényeit, s csak 38 százalék gondolja azt, hogy szerencsésebb lenne, ha London inkább kilépne az EU-ból, mintsem Brüsszel tegyen engedményeket. Egyedül Franciaország az az uniós tagállam, ahol a többség (52 százalék) gondolja azt, hogy jobb, ha a Nagy-Britannia kilép az EU-ból, mintsem Brüsszel tegyen erőfeszítéseket (42 százalék).

Gazdasági téren az európaiak jelentős többsége (73 százaléka) szerint az EU nem tesz eleget a válság leküzdésére. Az így gondolkodók aránya 88 százalék Spanyolországban és 87 százalék Olaszországban. Ebben a két országban erősek a válság hatásai.

Az európaiak kétharmada úgy véli, hogy az uniós csatlakozás előnyökkel járt hazájuk számára, 28 százalék szerint viszont károkat okozott. Ez utóbbi véleményt a legtöbben Görögországban (42 százalék), Nagy-Britanniában (40 százalék), Olaszországban (36 százalék) és Portugáliában (36 százalék) osztják. Azoknak, akik negatív véleménnyel vannak az uniós csatlakozásról, 45 százaléka úgy véli, hogy az EU negatív hatásokkal bír saját országuk gazdaságára.

A 2002 óta rendszeresen közzétett Transatlantic Trends címet viselő felmérés június 2. és 25 között országonként legalább ezer ember megkérdezésével készült.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×