Hollande: sértő hazugság a volt first lady könyve

InfoRádió / MTI
2014. szeptember 10. 14:33
Az "egész életére csapást mérő, sértő hazugságnak" nevezte Francois Hollande francia elnök azokat az állításokat, amelyeket volt élettársa, az egykori first lady, Valérie Trierweiler fogalmazott meg vele kapcsolatban a múlt héten megjelent nagy sikerű botránykönyvében.

"A támadást a szegényekkel, a hátrányos helyzetűekkel kapcsolatban az egész életemre mért csapásként éltem meg ... Minden állásomban, minden munkámban csak segíteni akartam, azokat képviselni, akik szenvednek. Soha nem álltam a hatalmasok oldalán, még akkor sem, ha nem tekintem őket ellenségnek, de pontosan tudom, honnan jövök" - mondta az államfő a Le Nouvel Observateur című baloldali hetilap csütörtökön megjelenő számának adott interjúban, amelyből a lap honlapján szerdán jelentek meg az első részletek.

Valérie Trierweiler a Merci pour ce moment (Köszönet ezért a pillanatért) című 320 oldalas könyvében a Francois Hollande-dal eltöltött mintegy tíz évet és szakításuk történetét tárja olvasói elé. Trierweiler 2012 májusa és 2014 januárja között volt Hollande élettársaként Franciaország first ladyje, de a poszton nem volt igazán sikeres, nem sikerült magát belopnia a franciák szívébe. A 49 éves újságíró azonban ezért elsősorban az elnököt okolja, akit nem túl hízelgő színben mutat be: a hatalom birtoklásától cinikussá vált emberként írja le Hollande-ot, aki - szerinte - valójában megveti a szegényeket.

"Azt gondolják, hogy elfelejtettem, honnan jövök? Az anyai nagyapám, savoyai származású szabó volt, egy kis lakásban élt a családjával Párizsban. Az apai nagyapám tanító volt, egy észak-franciaországi szegény parasztcsaládból származott. És elhiszik, hogy én megvetem azt a környezetet, ahol a gyökereim vannak, ami az életem értelme?" - fogalmazott az interjúban az elnök.

Volt élettársa szerint Hollande "úgy állítja be magát, mintha nem szeretné a gazdagokat. Pedig valójában a szegényeket nem szereti. Õ, az ismert baloldali, magánbeszélgetésekben - büszkén humorára - csak fogatlanoknak hívja őket".

Az elnök ennek kapcsán elmondta, hogy tényleg találkozott már olyan nehéz helyzetben lévő emberekkel, akik nem tudták a fogaikat ápolni. "Az a legnagyobb nyomor jele. Ezeknek az embereknek én segítettem, támogattam őket" - hangsúlyozta. "Nem akarom, hogy azt mondják vagy írják rólam, hogy gúnyolódom a szociális fájdalmon, mert ez sértő hazugság" - tette hozzá.

Hollande először szeptember 5-én a newporti NATO-csúcson egy újságírói kérdésre reagálva jelentette ki könnyes szemekkel: "Soha nem fogom elfogadni, hogy az egész életemet meghatározó elkötelezettségemet megkérdőjelezzék".

A francia elnök különösen nehéz periódust él át. Miközben Franciaországban a gazdasági helyzet nem javul, az aktív lakosság körében 10 százalékos a munkanélküliség, az állást keresők száma Hollande megválasztása óta közel félmillióval, 3,3 millióra emelkedett, egy múlt pénteken megjelent felmérés szerint alig 13 százalékra süllyedt a népszerűsége, miközben már eddig is az utóbbi fél évszázad legnépszerűtlenebb francia elnökének számított a hazájában.

A kormány szociálliberális gazdasági fordulata miatti augusztus végi átalakítás láthatóan meggyengítette az elnökbe vetett bizalmat, aki most már volt élettársa kötete miatt személyesen is kritika tárgya. A könyv ráadásul azonnal bestseller lett: 200 ezer példányban jelent meg múlt csütörtökön, de a héten további 270 ezer példányban újranyomják, miután a legtöbb könyvesboltban már péntekre elfogyott.