Amnesty International: Oroszországban zsugorodik a független sajtó

InfoRádió / MTI
2014. szeptember 10. 19:49
Oroszországban egyre kevesebb a független tömegtájékoztatási eszköz, és erősödik az öncenzúra a sajtóban - jelentette ki az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet főtitkára moszkvai tájékoztatóján szerdán.

Salil Shetty szavai szerint az utóbbi években azt tapasztalták, hogy Oroszországban egyre nehezebbé vált a független sajtó működése. "Hivatalosan nincs cenzúra, de csak kevés tömegtájékoztatási eszköz tudja biztosítani a független, tényszerű tájékoztatást" - mondta.

A nemzetközi jogvédő szervezet főtitkára hozzátette, hogy korábban Oroszországban az internet "a szabadság térségének" minősült, de ez jelenleg már nincs így. Emlékeztetett arra, hogy az orosz hatóságoknak törvény adta joguk blokkolni a nekik nem tetsző internetes oldalakat. Egyes esetekben ehhez bírósági határozatra sincs szükségük.

Shetty értékelése szerint romlott az orosz helyzet a gyülekezési szabadságot illetően is, ami ugyancsak a törvényi szigorítások következménye Oroszországban.

"Még a békés tiltakozásokat is jelentősen visszaszorították" - mondta. Megjegyezte, hogy az egyetlen tüntetési fajta, amelyhez nem kell engedélyt kérni az orosz hatóságoktól, az, ha valaki egyedül áll ki közterületre tiltakozni, de az előírás szerint akkor is 50 méter sugarú körben szabad területnek kell lennie körülötte.

Nemrég a Vörös tér közelében Oroszország Ukrajna-politikája ellen magányosan tiltakozókat vittek el a rendőrök.

2012 júniusában, nem sokkal azután, hogy beiktatták Vlagyimir Putyint harmadszor az államfői posztra, az orosz parlament sietve fogadta el azokat a módosításokat, amelyek révén jelentősen növelték a gyülekezési törvény megsértéséért kiróható bírságokat és a bűnvádi eljárások során kiszabható büntetések mértékét.

A 2011-es decemberi parlamenti és a 2012-es márciusi elnökválasztási visszaélések és Vlagyimir Putyin hatalma elleni nagyszabású oroszországi tiltakozó mozgalom visszaszorult, több orosz ellenzéki politikus ellen folyik büntetőeljárás.

Az Amnesty International főtitkára szerint a szerveződéshez való jog is sérül Oroszországban. Elmondta, hogy a nem kormányzati szervezeteket (NGO) sújtó törvény értelmében 12 oroszországi NGO-t minősítettek külföldi ügynöknek, mert azok külföldről fogadnak el pénzügyi támogatást. Salil Shetty felszólította az orosz hatóságokat, hagyjanak fel azzal, hogy a lakosság előtt megbélyegzik ezeket a szervezeteket, amelyek egyébként értékes és szükséges segítséget nyújtanak az orosz társadalomnak.

A nemzetközi szervezet vezetője bírálta Oroszországot, amely szavai szerint az utóbbi években elzárkózik az Emberi Jogok Európai Bírósága határozatainak teljesítésétől.

Az Amnesty International főtitkára az Ukrajnában egymással szemben álló mindkét fél által elkövetett összes emberi jogsértés alapos kivizsgálását követelte. A szervezet szerint a délkelet-ukrajnai szakadárokat Oroszország támogatja, ezért felelősséget visel az úgynevezett felkelők által elkövetett jogsértésekért.

Salil Shetty azt kérte az orosz hatóságoktól, hogy engedjék szabadon a Voronyezsben fogva tartott Nagyija Szavcsenko ukrán pilótanőt, akit azzal vádolnak, hogy köze volt orosz újságírók kelet-ukrajnai megöléséhez.