eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Skót miniszterelnök-helyettes: "nem magától értetődő a győzelem"

A függetlenségpárti tábor támogatottságának ütemes növekedése ellenére sem lehet "magától értetődőnek tekinteni" Skócia függetlenné válását - mondta hétfőn Glasgowban a skót miniszterelnök-helyettes.

Nicola Sturgeon, aki Hollywood és a Broadway egyik legsikeresebb skót sztárjával, Alan Cumming színésszel az oldalán tett kampánykörutat a legnagyobb skót városban, az egymást követő választói gyűlések után, hétfőn este újságíróknak kijelentette: nem kétséges, hogy az elszakadást pártolók "teljes lendületben" vannak, ám ez sem jelenti azt, hogy máris megnyerték a jövő csütörtökön esedékes népszavazást.

Eddig "egy nagyon biztató" közvélemény-kutatási adat mutatta, hogy a skót függetlenség hívei vezetnek, de egy másik ugyanakkor az elszakadást pártolók valamelyes hátrányát jelezte - hangsúlyozta a skót miniszterelnök-helyettes.

A hétvégén az egyik legnagyobb brit közvélemény-kutató cég, a YouGov felmérése mutatott ki minimális támogatottsági előnyt a függetlenségpárti tábor javára, először a népszavazási kampány kezdete óta.

Nicola Sturgeon társaságában járta Glasgow választókerületeit hétfőn Alan Cumming, aki - mivel New Yorkban él - nem voksolhat a népszavazáson, ám az egyik glasgow-i lakótelepen megtartott gyűlésen, az összegyűltek óriási ovációja közepette kijelentette: a maga részéről biztosra veszi, hogy jövő csütörtökön a skótok többsége a függetlenségre szavaz.

A Broadway színházi világában és Hollywoodban egyaránt igen sikeres skót színész - arra az újságírói felvetésre, hogy a függetlenséget pártolók hirtelen előretörésére a font és a skót nagyvállalatok részvényei komoly árfolyam-veszteségekkel reagáltak hétfőn - azt mondta: ezen a népszavazáson nem pénzügyi, hanem egyéb értékekről kell dönteni, olyan értékekről, amelyek szintén veszélybe kerülhetnek, ha a skótok nem szavaznak igennel a függetlenségre.

A kormányzó Skót Nemzeti Párt (SNP) támogatói között tudhatja Sir Sean Connery világhírű skót színészt is, ám a 84 éves világsztár nem vesz részt személyesen a függetlenségi kampányban.

Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×