Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Pokolgép robbant a chilei főváros egyik metrómegállójánál

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Pokolgép robbant helyi idő szerint hétfőn délután a chilei főváros, Santiago egyik metrómegállójának közelében, 14 embert sebesítve meg.

A merényletet ebédidőben követték el az Escuela Militar (katonai iskola) metróállomáshoz csatlakozó kis föld alatti bevásárlóközpont gyorséttermi térségében, a főváros Las Condes negyedében. A hatóságok közlése szerint az elkövetők egy szemetes edénybe rejtett, lőporral töltött tűzoltó készüléket robbantottak fel, s az áldozatok sérüléseit annak repeszei okozták.

Michelle Bachelet elnök ártatlan emberek megfélemlítésére és megölésére irányuló "gyáva" cselekedetnek minősítette a robbantást, és leszögezte, hogy kormánya a terroristaellenes törvény teljes súlyával fog fellépni a tettesekkel szemben. Bachelet mindazonáltal arra kérte a chileieket, hogy őrizzék meg nyugalmukat. Ami történt, "borzasztó és rendkívül elítélendő, de Chile továbbra is egy biztonságos ország" - hangsúlyozta.

Chile, amely 1990-ben 17 évi diktatúra után tért vissza a demokratikus politikai berendezkedéshez, Latin-Amerika egyik legstabilabb országának számít, ahol legalább húsz éve nem követtek el hasonló súlyú merényletet.

A mostani robbantás elkövetőjeként egyelőre semmilyen csoport nem jelentkezett, de az elmúlt évek és hónapok több kisebb robbantásáért anarchista csoportok vállalták a felelősséget.

A merényletet két nappal az Augusto Pinochet tábornok által 1973-ban végrehajtott katonai puccs 41. évfordulója előtt hajtották végre. A 17 évig tartó, Pinochet vezette diktatúra emléke élesen megosztja a chilei társadalmat, s a puccs évfordulóján évről évre erőszakos tüntetésekre és a rendőrséggel való összecsapásokra kerül sor.