eur:
393.75
usd:
364.96
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Orosz katonai gépek megközelítettek egy kanadai hadihajót a Fekete-tengeren

Három orosz katonai repülőgép megközelítette a kanadai haditengerészet egyik fregattját, amely egy NATO-gyakorlaton vett részt a Fekete-tengeren, nemzetközi vizeken, de az ukrán partok közelében. Kanada szerint ez "fölösleges provokáció" volt, Oroszország viszont elutasítja a vádat.

Rob Nicholson kanadai védelmi miniszter hétfőn kijelentette, hogy az előző nap történt incidens nem volt veszélyes, viszont egy ilyen hatására tovább nőhet a feszültség a térségben, miközben a kelet-ukrajnai tűzszünet nagyon könnyen összeomolhat.

A Toronto nevű fregatt felett két Szu-24-es harci gép és egy felderítőgép repült el alacsonyan, "köröket írtak le felette".

Kanada és szövetségesei "biztosító intézkedések" keretében vannak jelen a Fekete-tengeren, és ez annak a "közvetlen következménye, hogy a (Vlagyimir) Putyin (orosz elnök) vezette hatalom katonai agressziót követ el Ukrajna ellen, és megrohanta az országot" - jelentette ki a kanadai miniszter. Hozzátette, hogy "Oroszország felelőtlen cselekedeteinek véget kell vetni".

A Toronto fregatt 250 tengerésszel és Sea King helikopterekkel a fedélzetén július végén indult el Kanada keleti partjáról, hogy csatlakozzon a Fekete-tengeren gyakorlatozó NATO-erőkhöz.

Az orosz védelmi minisztérium visszautasította a provokáció vádját. A minisztérium szóvivője orosz hírügynökségeknek nyilatkozva kijelentette kedden, hogy az orosz gépek "szigorúan a nemzetközi szabályoknak megfelelően jártak el, előre megtervezetten hajtottak végre alacsony repülést egy olyan útvonalon, amelyet éppen érintett a kanadai fregatt, de nem repültek közel hozzá". A szóvivő szerint a két harci gép mellett egy An-26-os szállítógép vett részt a kötelékben.

Hétfőn jelentette a Foxnews amerikai hírportál, hogy két orosz Tu-95-ös stratégiai bombázó kiképzőúton járt a múlt héten az Atlanti-óceán északi részén, Izland, Grönland és Északkelet-Kanada közelében, és manőverező robotrepülőgépekkel egy Egyesült Államok elleni támadást gyakorolt. Amerikai védelmi tisztségviselők szerint a gyakorlatot feltehetőleg a múlt heti walesi NATO-csúcstalálkozóhoz időzítették, és olyan helyet kerestek, ahonnan optimálisan lehet atomtöltettel felszerelt robotrepülőgépeket elindítani egyesült államokbeli célpontok ellen.

A Foxnews emlékeztetett: a múlt héten az orosz nemzetbiztonsági tanács egyik vezetője bejelentette, hogy Oroszország az év végéig módosítja katonai doktrínáját, és ebben a NATO bővítése és az ukrán válság is közrejátszik. Mihail Popov Oroszországot érintő külső katonai veszélynek nevezte a NATO katonai infrastruktúrájának közeledését az orosz határhoz.

Jurij Jakubov orosz tábornok pedig, akit az Interfax orosz hírügynökség idézett, kijelentette: a katonai doktrínát úgy kellene megváltoztatni, hogy az ellenségként azonosítsa az Egyesült Államokat és a NATO-t, valamint hogy egyértelműen meghatározza azokat a feltételeket, amelyek teljesülése esetén megelőző atomcsapást lehet mérni rájuk - idézte fel a Foxnews.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×