eur:
393.83
usd:
365.43
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Kerry: mérföldkő az új iraki kormány

Az amerikai elnök segítséget ígért a tegnap éjszaka beiktatott új iraki kormánynak az Iszlám Állam legyőzéséhez.

Az éjszaka letette az esküt az új iraki egységkormány tagjainak döntő többsége. A mérsékelt síita Haider al-Abádi miniszterelnöknek két helyettese lesz, egy szunnita politikus, és az eddigi külügyminiszter, a kurd Hosjar Zebari. Núri al Maliki, az eddigi miniszterelnök, aki a választások megnyerése óta, Abádi augusztusi kijelöléséig magának követelte a kormányfői posztot, döntően ceremoniális alelnöki tisztséget kapott.

A miniszterek között, éppen az olajügyi tárca élére egy Irán-barát szervezet vezetője, Ádel Abdel-Mahdi, Irak korábbi síita alelnöke került, míg a külügyi tárca élére egy másik kiemelkedő síita politikust, Ibráhim al-Dzsaafari volt miniszterelnököt nevezték ki.

Az egységkormány létrejöttét annak ellenére is sikernek tekintik, hogy két kulcspozícióba, a védelmi és a belügyminisztérium élére jelölt politikust nem fogadta el a bagdadi törvényhozás. A kurd képviselők ugyanis az utolsó percekig hezitáltak, hogy részt vegyenek-e az ülésen, veszélyeztetve a kormányprogram és a kabinet tagjainak elfogadását.

John Kerry amerikai külügyminiszter sajtótájékoztatóján mérföldkőnek nevezte Irak "új és befogadó" kormányának létrejöttét.

"Az etnikai és a vallási akadályokat leküzdve az iraki parlament jóváhagyta az új és mindenkit magában foglaló kormányt, azt, amelyik képes lehet Irak összes közösségét egyesíteni egy erős és egységes államban, megadva a közösségeknek azt az esélyt, hogy olyan jövőt építsenek, amelyet minden iraki megérdemel és szeretne" - mondta az amerikai külügyminiszter.

Barack Obama Abádi beiktatása után telefonon beszélt az új iraki miniszterelnökkel, és segítséget ígért az Iszlám Állam legyőzéséhez. Az amerikai elnök a tervek szerint szerdán ismerteti stratégiáját, hogy miként kívánja legyőzni az Irakban és Szíriában jelentős területeket ellenőrzése alá vonó terrorszervezetet.

A The New York Times című amerikai lap hétfőn kormányzati forrásokra hivatkozva azt állította: a védelmi minisztériumban kidolgozott, háromszakaszos akcióterv keretében akár három évig - vagyis az Obama elnöki mandátuma utáni időkig - is elhúzódhat az Iszlám Állam felszámolása. Az alakuló nemzetközi koalícióhoz például Nagy-Britannia, Kanada és Ausztrália mellett több arab ország is csatlakozott - ha másként nem hírszerzői segítségével -, a jelentések szerint Jordánia, Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emirátusok is részt vesz az Iszlám Állam elleni hadműveletben.

Hanganyag: Király István Dániel

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×