Fokozatosan nő az ukrán gázimport Szlovákián keresztül

InfoRádió / MTI
2014. szeptember 9. 11:11
Ukrajna fokozatosan növeli gázimportját Szlovákián keresztül, hogy ezzel is csökkentse importfüggőségét Oroszországtól.

Az uaenergy ukrán energetikai honlap beszámolója szerint Ukrajna a szeptember 6-áig tartó egy hétben 144 millió köbméter földgázt importált a Vaján-Ungvár vezetéken, amelyet szeptember másodikán adtak át. A vezeték tesztüzeme augusztus 16-ától tartott szeptember 1-ig. Az augusztus 16-ától szeptember 6-áig tartó időszakban a Szlovákia felől beérkezett földgáz mennyisége elérte a 280 millió köbmétert.

Oroszország tavaly az ukrán gázszükséglet mintegy felét fedezte. Június 16-án a Gazprom orosz gázipari vállalat azonban leállította az energiahordozó eladását a szomszédos országnak, részben a korábban exportált földgáz ára miatt kipattant vita miatt.

Ukrajna tavalyi gázfogyasztása mintegy 50 milliárd köbméter volt.

Ukrajna biztos téli gázellátásához az kell, hogy megfelelő szintre legyenek feltöltve földalatti gáztározói. A gáztározókban augusztus 20. körül 15 milliárd köbméter, szeptember 6-án 16 milliárd köbméter földgáz volt, és ukrán szakértők szerint október elején már 17 milliárd köbméter is lehet.

Ukrajna Magyarországon és Lengyelországon át is importál földgázt. Ennek mennyisége Magyarország felől 128 millió köbméter, Lengyelország felől 122 millió köbméter volt augusztusban.