Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Több száz halottja van a monszun okozta áradásoknak

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Több mint háromszáz ember halálát okozták a súlyos monszunesőzések Pakisztánban és India északi részén - derült ki vasárnap a két szomszédos ország hatóságai által közölt adatokból.

A rendkívüli helyzet miatt mindkét országban mozgósították a hadsereget, amely helikopterekkel, repülőgépekkel és hajókkal vesz részt az áradások által a külvilágtól elzárt települések lakosságának kimentésében.

A szakadatlan esők Pakisztánban 193 ember halálát okozták az elmúlt három napban, és házak ezreit rongálták meg. A dél-ázsiai ország három térségében, a keleti Pandzsában 61, Kasmír északkeleti részén és Gilgit-Baltisztán tartományban a legmagasabb, vörös fokozatú katasztrófariasztás van érvényben. A folyók vízszintjének emelkedése azonban vasárnap valamelyest lassult.

Indiában a heves esők és a nyomukban érkező árvizek több mint 150 ember életét követelték. A hatóságoknak közel 15 ezer embert kellett a lakóhelyükről kimenekíteni, s ötven orvoscsoportot mozgósítottak a bajba jutottak megsegítésére - közölte az indiai védelmi minisztérium.

Szrinagarban, az északi Dzsammu és Kasmír állam 900 ezer lakosú nyári fővárosában megszakadt a telefonösszeköttetés, számos térséget meg sem tudnak közelíteni, ezért a károkat sem tudták még felmérni. A helyi rendőrség egy tisztségviselője katasztrofálisnak minősítette a heves esőzések nyomán kialakult helyzetet.

A vasárnap Kasmírba látogató Narendra Modi miniszterelnök nemzeti szerencsétlenségnek nevezte a történteket. Pakisztáni kollégájának, Navaz Sarifnak küldött üzenetében Modi mély együttérzését fejezte ki a pakisztáni áldozatok miatt és felajánlotta országa segítségét a mentésben.

A hírügynökségek mindazonáltal emlékeztetnek rá, hogy Pakisztánban két éve 470-nél többen vesztették életüket a monszun idején, amely csaknem ötmillió embert érintett. Az "évszázad monszunjának" nevezett 2010-es monszunesők idején pedig 1800 pakisztáni halt meg a 21 millió pakisztánit érintő áradásokban.