Ewa Kopaczot jelöli a lengyel kormánykoalíció miniszterelnöknek

InfoRádió / MTI
2014. szeptember 8. 13:02
Ewa Kopacz, a parlament elnöke a lengyel kormánykoalíció hivatalos kormányfő-jelöltje - jelentette be Bronislaw Komorowski elnök szóvivője hétfőn.

Kopacz esetleges jelölése már néhány napja szóba került, de hivatalosan csak azután jelentették be, hogy Bronislaw Komorowski hétfőn Janusz Piechocinskival tárgyalt, aki a kisebbik koalíciós pártnak, a Lengyel Parasztpártnak (PSL) az elnöke.

Ewa Kopacz miniszterelnöki jelöléséhez a nagyobbik koalíciós párt, a Polgári Platform (PO) - két elnökségi tag ellenzése mellett - már múlt szerdán támogatását adta. Bronislaw Komorowski akkor a maga részéről nem erősítette meg az amúgy már közszájon forgó információt, a lengyel alkotmányra hivatkozva csak annyit közölt: az államfőnek szabad keze van a miniszterelnök-jelölt kiválasztásában.

A TVN24 hírtelevízió közlése szerint Donald Tusk, az Európai Tanács megválasztott elnöke valószínűleg kedden mond le miniszterelnöki posztjáról. A hírtelevízió szerint Komorowski csütörtökön fogadja el lemondását, ezt követően találkozik Ewa Kopacczal.

Janusz Piechocinski bejelentette, hogy a kormányátalakítás további részleteiről hétfő este tárgyalnak a lengyel kormánykoalíció tagjai, azaz a PO és a PSL.

Donald Tusk december 1-én foglalja el brüsszeli hivatalát. A lengyel alkotmány szerint a miniszterelnök lemondása esetén az államfő két héten belül bízza meg jelöltjét új kormány alakításával. A miniszterelnök-jelöltnek két hét áll rendelkezésére, hogy a parlamenti szavazáson bizalmat szerezzen kabinetjének. Ehhez egyszerű parlamenti többségre van szükség.