eur:
393.87
usd:
365.14
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

A pápa elfogadta az ír egyház vezetőjének lemondását, és kinevezte utódját

Ferenc pápa elfogadta Sean Brady bíborosnak, az ír katolikus egyház vezetőjének a lemondását, és az 52 esztendős Eamonn Martin armagh-i koadjutor érseket nevezte ki utódául - jelentették be hétfőn a Vatikánban.

Brady bíboros, ír prímás augusztusban jelentette be visszavonulási szándékát, mielőtt betöltötte volna 75. életévét. Ebben az életkorban minden püspöknek kötelező benyújtania lemondását a pápának, aki eldönti, hogy elfogadja-e azt, vagy sem.

Brady bíborost 2012-ben egy BBC-ben sugárzott riportműsorban azzal vádolták meg, hogy elhallgatta egy pedofil pap visszaéléseit, amelyekről az egyik áldozat, egy 14 esztendős fiú tájékoztatta őt, és nem figyelmeztette sem az érintett gyerekek szüleit, sem a rendőrséget. Emiatt a pap még további másfél évtizedig folytathatta a gyermekek elleni szexuális visszaéléseket.

A riportfilm botrányt keltett Írországban és Észak-Írországban. Eamon Gilmore ír miniszterelnök-helyettes szerint a prímásnak le kellett volna mondania. Hasonló véleménynek adott hangot az észak-írországi kormány miniszterelnök-helyettese, a tartomány katolikus kisebbségét képviselő Martin McGuinness is.

Brady a BBC-műsor után leszögezte: nem kíván lemondani, mivel a dokumentumfilm "súlyosan félrevezető" módon ábrázolta akkori szerepét. Elhallgatták - mutatott rá -, hogy csak 1995-ben szentelték püspökké, azelőtt egyszerű pap volt, így nem volt semmiféle hatalma Brendan Smyth felett, hanem a norbertinus rend elöljáróinak volt joghatósága a pap felett. Brady - mint mondta - püspökével együtt tájékoztatta a rendet a pedofília bízonyítékairól. Azt remélték, ezek a megfelelő döntések meghozatalára sarkallják az elöljárókat.

Charles Scicluna, a pedofil papok ügyével foglalkozó vatikáni ügyész a bíboros oldalára állt, szerinte is a norbertinus rend elöljáróinak lett volna kötelességük megállítani a pedofil papot a Brady és püspöke által eléjük tárt bizonyítékok alapján.

A visszaélések elkövetőjét, Brendan Smitht bűnösnek mondták ki az ellene indított perben, és 12 év börtönre ítélték, a börtönben halt meg 1997-ben.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×