Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Újrakezdik a maláj szakértők a vizsgálatot Ukrajnában

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Maláj szakértők és rendőrök repülnek Ukrajnába, hogy újrakezdjék a vizsgálatot a július közepén lezuhant malajziai utasszállító becsapódásának helyszínén.

Halid Abu Bakar malajziai rendőrfőnök vasárnap jelentette be, hogy hétfőn harminc maláj szakértő és rendőr repül Kijevbe, és a későbbiekben még ötvenen csatlakoznak hozzájuk.

Bakar nem közölte, hogy mikor nyílik lehetőségük arra, hogy eljussanak a tragédia helyszínére, de a szakértőkkel és rendőrökkel nagyjából egy időben Ukrajnába utazik Hisamuddin Husein maláj védelmi miniszter is, hogy ezt elősegítse. A tárcavezető felkeresi Oroszországot és Hollandiát is, hogy tárgyaljon a vizsgálattal kapcsolatos kérdésekről.

A maláj nemzeti légitársaság Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó Boeing 777-es gépe Donyeck megyében, oroszbarát szakadárok által ellenőrzött területen zuhant le július 17-én. A gépen tartózkodók közül senki sem élte túl a katasztrófát, mind a 298-an meghaltak, többségük holland volt.

Kijevben és Nyugaton azt feltételezik, hogy a gépet Buk típusú orosz légvédelmi rakétával lőtték le a Moszkva-barát szakadárok. Ezt a szakadárok egyik vezetője elismerte, egy másik lázadóparancsnok pedig valószínűsítette. Kijev néhány hete - még a vizsgálat lezárulta előtt - közölte, hogy a fekete dobozok adataiból arra lehet következtetni, egy felrobbant rakéta repeszei által okozott erős nyomáscsökkenés miatt zuhant le a repülőgép.

Ausztrál, maláj és holland szakértők július végén érkeztek a katasztrófa helyszínére, de kevesebb mint egy hetet tartózkodtak ott, és augusztus 6-án hazautaztak, mivel a harcok miatt túl veszélyesnek tartották a munka folytatását. Halid Abu Bakar korábban azt mondta, hogy a szakértők a becsapódás helyszínének kevesebb mint a felét tudták átfésülni és egyetlen roncsdarabot se tudtak onnan elszállítani.

Péntek este óta azonban elvileg tűzszünet van érvényben, így a helyszíni vizsgálódás nem ütközhet akadályokba.

Najib Razak maláj miniszterelnök szombaton azt mondta, hogy "meglehetősen meggyőző" hírszerzési információk állnak a rendelkezésre a katasztrófa okairól, de össze kell még gyűjteni a helyszínen lévő bizonyítékokat. Razak hangsúlyozta, hogy a szakértőknek még a tél beállta előtt el kell jutniuk a helyszínre, és néhány hétre van szükségük a bizonyítékok és az ottmaradt emberi maradványok összegyűjtésére.

A holttestek azonosítása egy hollandiai katonai támaszponton zajlik. Eddig csak 173 halottat azonosítottak.