Inforádió

Meghallgatom Élő adás

London nagyobb autonómiát ígért gazdasági kérdésekben Skóciának

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Engedményekkel kampányol az egység mellett a brit pénzügyminiszter. George Osborne vasárnap a BBC brit köztelevíziónak kijelentette: amennyiben a skótok szeptember 18-án elutasítják a Nagy-Britanniától való elszakadást, nagyobb autonómiára számíthatnak az adózás, a fiskális kérdések vagy a szociális segélyek terén.

"Amennyiben a referendumon nemmel szavaznak, ezeket (az ígéreteket) megvalósítjuk" - hangsúlyozta Osborne, és hozzátette, hogy London a következő napokban fogja bemutatni a javaslatokat.

Skócia mintegy négymillió lakosa szeptember 18-án szavazhat arról, hogy a térség továbbra is Nagy-Britannia része maradjon-e.

A legfrissebb közvélemény-kutatás adatai azt mutatják, hogy többségbe kerültek a skót függetlenség támogatói. A YouGov közvélemény-kutató cég, amely a The Sunday Times című tekintélyes konzervatív vasárnapi brit lap megbízásából végezte el a legújabb felmérést, kimutatta, hogy - a bizonytalan, illetve a szavazni nem kívánó választók kiszűrésével számolva - jelenleg 51 százaléknyian voksolnának Skócia függetlenné válására, és 49 százalékos a brit unió fennmaradását támogatók aránya.

A fejlemény vasárnapi londoni sajtóértesülések szerint komoly aggodalommal tölti el a brit politikusokat és az uralkodót is. A skót függetlenségpártiak győzelmével Londonnak ugyanis tárgyalásokat kellene kezdenie egyebek mellett a valutarendszerről, az ország olajlelőhelyeinek elosztásáról vagy a felhalmozódott adósságok rendezéséről. Az Egyesült Királyság háromszáz éves egységének felbomlása esetén David Cameron brit miniszterelnöknek pedig számolnia kellene a lemondását követelő bírálatokkal.

A skót nacionalistáknak rövid időn belül sikerült megfordítaniuk a népszavazás támogatóinak és ellenzőinek arányát: egy hónappal korábban a közvélemény-kutatásokból még az derült ki, hogy 22 százalékkal többen támogatják az egységes Nagy-Britanniát.